Könyvheti ajánlónk a Múlt és Jövő kiadványaiból

2022. Június 07. / 10:13


Könyvheti ajánlónk a Múlt és Jövő kiadványaiból

A nagy múltú magyar zsidó folyóirat és kiadó, a Kőbányai János által  vezetett Múlt és Jövő több nagyon izgalmas kötettel jelentkezik a 93. Ünnepi Könyvhétre. Alábbi összeállításunkban a MéJ új könyveiről, a kiadó kötetbemutatóiról, valamint szerzőinek dedikálási időpontjairól  olvashatnak. 

A 93. Ünnepi Könyvhéten a Múlt és Jövő standját a Vörösmarty téren találják, a stand száma: 65-ös. A dedikálásokat ide szervezték, a kötetbemutatók többségét azonban más helyszínen rendezik meg. 

A kiadó új könyvei a következők:

Bárd Károly: Számonkérés a holokausztért
(A Múlt és Jövő Alapítvány kiadása)

„Ebbe a kötetbe öt többé-kevésbé egymásba kapcsolódó tanulmányt gyűjtöttem össze.  Közös bennük, hogy mindegyikben azt vizsgálom: mik az esélyei a jognak a múlt feldolgozásában, mit tehet a jog azért, hogy a bűnbeesett nemzet szembenézzen a történtekkel és megtisztuljon.”

Kovács Szabolcs: A nagysármási zsidók meggyilkolása
(A Múlt és Jövő Alapítvány és a Clio Intézet közös kiadása)

A nagysármási zsidók elpusztításának helye és ideje olyan kivételes epikai keretet mutat be, amely lemeztelenítő fénnyel világítja meg és ikonikus jelentőséggel foglalja össze nem a holokauszt, hanem a magyar holokauszt egyedi elbeszélését. 

Bárd Károly és Kovács Szabolcs könyveinek bemutatója június 7-én, azaz ma 18 órától lesz Budapesten, a CEU Nádor u. 15. szám alatti épületében, a 101-es Quantum teremben. Hozzászólók: Gellért Ádám történész, Jakab Attila történész, Kovács András szociológus, Stark Tamás történész, Ungváry Rudolf író, újságíró.  

Jeles András: ahogy seb néz a távozó szuronyra 

Töprengések, meditációk, eszmélődések, futó és maradandó gondolatok a világ és a szubjektum sorsáról. Jeles András, színház és film nélkül, az elméjével villant egy mindig ismétlődő mostban, a szenvedély erejével.

A kötet bemutatója június 8-án, szerdán este 8-kor lesz a Nyitott Műhelyben (Budapest, Ráth György u. 4.). A könyvet Németh Gábor író mutatja be, a rendezvényen felvételről részleteket adnak Melis-Jeles: Bakkhánsnők című operájából.

Gera György: Terelőút (az 1972-es kötet új kiadása)

A Terelőút a magyar holokausztregények egyik legértékesebb darabja, amely már nem a deportálás történetével, hanem a traumával való együttélés megoldhatatlan konfliktusait állította előtérbe. A kánonba kerülést megcélzó újrakiadását az indokolja, hogy mind a rendkívül gazdag és sokrétű életművet felmutató szerző, mind fő műve a lexikonadat-feledésbe süllyedt.

A kötet bemutatója a budapesti Vörösmarty téri színapadon lesz június 10-én, pénteken délelőtt fél 11-től. A rendezvényen Váradi Júlia beszélget Lángh Júliával  és Kőbányai Jánossal. A könyvből felolvas: Kern András.

Magyar László András: A gondmegőrző – Zsidó történetek

A szerző zsidó történeteit összegyűjtő, de még az alakítás és formálás állapotában lévő novellagyűjteményébe durván közbeszólt gyors és tragikus halála. Ezért a kötetbe bekerült az alakuló kötet körüli, egyre sötétebb színekkel megtelő levelezés, benne van a szerző legutolsó írása, valamint a rendkívül gazdag életmű bibliográfiája is.

A kötet bemutatója a Nyitott Műhelyben lesz június 10-én, pénteken este 7 órától, a könyvet  Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő mutatja be. A szerző írásaiból Pálos Hanna Junior Prima-díjas színésznő. Magyar László András alakját Heller Gábor Igaz történetek című podcastja idézi föl. 

unnamed.jpg

Dedikálások a Múlt és Jövő standjánál 

Kőbányai János: június 10-én, pénteken 16 órától, valamint  június 12-én, vasárnap 13 órától;
Jeles András: június 11-én, szombaton 14 órától;  
Kovács Szabolcs: június 11-én, szombaton 16 órától;
Bárd Károly:  június 12-én, vasárnap 11 órától;  
Gergely Ágnes: június 12-én, vasárnap 15 órától.

Helyszín: Vörösmarty tér, 65. sz. stand

(Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy a fönti események egy része a sábesz időpontjára esik! A Szombat szent ünnepe pénteken 20 óra 21 perckor jön be, és másnap 21 óra 42 perckor megy ki.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek