Klezmervarázs – Jávori Ferenc Fegya és Gazda Bence a Yiddish Week zárónapján

2022. Február 22. / 12:58


Klezmervarázs – Jávori Ferenc Fegya és Gazda Bence a Yiddish Week zárónapján

Mi is lehetne méltóbb lezárása a jiddis kulturális napoknak, mint a Budapest Klezmer Band művészeinek igazán pörgős koncertje? Akik mindezt elhozzák nekünk, nem mások, mint a Budapest Klezmer Band művészei: Jávor Ferenc, Fegya és Gazda Bence, akik most ketten együtt elsöprő erővel az Eötvös10 színpadára lépnek, 2022. február 27-én, vasárnap este 7 órakor.

Jávori Ferenc, „Fegya” Kossuth-díjas magyar zenész, zeneszerző, előadóművész, érdemes művész. Holokauszt túlélők gyermekeként Munkácson született. Gyerekkorát szülővárosában, soknemzetiségű környezetben töltötte, ami még fogékonyabbá tette őt más kultúrák befogadására. Mindig is érdekelte a klezmer zene, amely a közép-európai askenázik hagyományos zenéje, ezért felkereste Galambos Gyula cigányprímást, akitől klezmert tanult. 1967-ben felvételt nyert a drohobicsi Zeneművészeti Egyetem hegedű tanszakára, ahol zongorázni is tanult. Az egyetem elvégzése után – többek között – Nagyszőlősön és Huszton tanított zenét. 1976-ban települt át Magyarországra, ahol a Budapesti Operettszínházba került, mint zenekari hegedűs.

Gazda Bence 2012 őszétől tagja a Budafoki Dohnányi Zenekarnak. A BDZ-n kívül még a Budapest Klezmer Band, valamint a Swing a la Django zenekar tagja, amelyekben hegedül, énekel és alkotóként is részt vesz. Ezen kívül számtalan munkában aktív, a legkülönfélébb feladatokban. Tavaly például színészként egy hegedűművészt alakítva a Trió című színdarab egyik főszereplője volt, amelyet Rohmann Dittával és Tallián Mariannal a mai napig játszanak. Fontosnak tartja külön megemlíteni, hogy egy csodálatos gyerekzenekar tagja, melyben basszusgitározik.

További információ / IDE KATTINTVA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek