Kiről mintázta Franz Kafka az Átváltozás főhősét?

2021. Július 04. / 15:21


Kiről mintázta Franz Kafka az Átváltozás főhősét?

Ki volt az „igazi” Gregor Samsa? Kiről mintázta Prága leghíresebb zsidó írója, Franz Kafka a leghíresebb novellájának, az Átváltozásnak a főhősét? Egy elmélet szerint az „igazi” Gregor Samsa modellje egy prágai zsidó lehetett, akinek az „átalakulása" az akkor még ismeretlen Kafka figyelmét is felkeltette.


Az egyik leghíresebb történet, amit Prágában valaha papírra vetettek, nem más, mint a németül alkotó Franz Kafka Die Verwandlung (Az átváltozás) című műve. Egy könyvtárra való elemzést összeírtak már e novella szimbolikájáról és abszurditásáról, arról, hogy mennyire kifejezi az emberi lét irracionális világba való vetettségét és ezzel együtt az emberi lény kiszolgáltatottságát. Komplikált és bizarr elméletek születtek a groteszk lénnyé válozott emberről – de lehetett-e valós modellje ennek a kafkai átváltozásnak?

A The National Library of Israel (nemzeti könyvtár) hírlevelében olvasható blog egyik legfrissebb bejegyzése szerint Kafka egy Jiří Mordechai Langer nevű prágai zsidónak, azaz a saját hébertanárának a történetéből is ihletett meríthetett az átváltozás megírására. 

Jiří Mordechai Langer már egy asszimilálódott cseh zsidó polgári családban született ugyan, de – spirituális vallási elhivatottságot érezve – egy lengyelországi haszid közösségben talált rá saját zsidó identitására. Mivel a haszid zsidók viseletét öltötte magára, egy lengyel haszid udvarból Prágába hazatérve ismerősei alig ismertek rá. Kafka még ismeretlen íróként ismerkedett meg vele, amikor héberleckéket vett tőle. 

Az Átváltozás című novella teoretikusai szerint Langer alakja felfedezhető a főhős, Gregor Samsa figurájában, sőt, a hasonlóság annak idején feltűnt Jiří Mordechai Langer bátyjának, a szintén íróvá lett František Langernek is.

A The Librarians cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek