Kántorkoncert a Hunyadin - Friedmann Miklós főkántorra emlékezünk

2023. November 21. / 12:06


Kántorkoncert a Hunyadin - Friedmann Miklós főkántorra emlékezünk

Friedmann Miklós néhai főkántor tiszteletére rendeznek emlékkoncertet 2023. november 26-án, vasárnap délután 4 órakor a Hunyadi téri zsinagógában. A terézvárosi Ohel Ábrahám zsinagóga közösség ezzel a nagyszabású koncerttel kívánja kifejezni tiszteletét, és a Friedmann Miklós által oly nagy becsben tartott dallamokkal feleleveníteni a néhai főkántor emlékét.

Az eseményen fellépnek: Zucker Immánuel főkántor, Budai Miklós, Rudas Dániel és Klavanszkij Anatoly kántorok, valamint Dési Tamás kántorhallgató. Közreműködik Neumark Zoltán zongoraművész. Az est házigazdája Fináli Gábor rabbi.

fridemann-cimlap.png

Friedmann Miklós 1957-ben lett a Hunyadi téri körzet kántora. Ózdon született 1917-ben, a putnoki jesivában tanult és szerzett magas fokú vallási felkészültséget. Sok más ismeret mellett nagyszerűen elsajátította a tóraolvasás és a sófárfúvás tudományát. Mindezen tudáshoz hozzájárult kellemes tenorhangja és a hivatás iránti szeretete. A sábeszi zmireszeket az általa hozott melódiákkal ismerték és szerették meg a Hunyadi téri, majd később a Páva utcai körzet hívei. Otthona tele volt Rosenblatt és Kussewitzky lemezeivel. Fiának, Sanyinak is gyerekkorában mindig a Szól a kakas már”-t énekelte.

Mélységesen tisztelte és nagyra értékelte Ábrahámsohn Manót, és az egyik legjobb kántornak tartotta Lóránd Mártont, akihez szoros baráti szálak is fűzték. A Páva utcában Domán Ernő főrabbi mellett működött. Domán bácsi elismerését nem volt könnyű kivívni, nála tudni kellett.

Amikor Friedmann Miklós visszavonult állandó kántori teendőitől, éveken át Berlinben funkcionált a nagyünnepeken, majd elnökként is áldozatos munkával építette tovább szeretett körzete hitéletét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek