Hollywood bölcsője – Adolph Zukor nemzetközi filmfesztivál lesz Mátészalkán

2021. Október 26. / 15:33


Hollywood bölcsője – Adolph Zukor nemzetközi filmfesztivál lesz Mátészalkán

Sajtótájékoztatón jelentették be tegnap Mátészalkán, a közelmúltban átadott Adolp Zukor filmszínházban az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivál létrejöttét. A tájékoztatón Hanusi Péter Mátészalka polgármestere, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, a Starscron Kft és az FDS Technology Kft képviselői vettek részt.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a magyar filmművészet hírneve, a magyarországi filmfesztiválok népszerűsége és természetesen a hollywoodi magyar vonatkozások alapján indokolt, hogy a Ricsén született Adolph Zukor, az amerikai film atyja, a filmvilág Napoleonja, a legnagyobb nemzetközi filmstúdió, a Paramount Pictures alapítója, az élete végéig magyarságára büszke világfi emlékét egy megfelelő színvonalú nemzetközi filmfesztivállal is megőrizzék, illetve tovább népszerűsítsék. Ezért szándékoznak az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált (AZIFF) létrehozni.

mátészalka.fesztivál.jpg

Magyarországon egyedüli Adolph Zukor filmszínházként az új mátészalkai miniplex mozi üzemel. Logikus tehát, hogy a filmfesztivál itt kerüljön megrendezésre. Az I. Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált 2022. tavaszára-nyárára tervezik. Hamarosan beindul a Fesztivál honlapja és facebook oldala, amely tartalmazni fogja a jelentkezés feltételeit és határidőit. Az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivál ötletgazdái: a Magyar Hollywood Tanács (Bokor Balázs elnök), a Starscron Kft. (Várkonyi György és Doór Attila, a Zukor család képviselői), az FDS Technology Kft (Tom Aspy). A nemzetközi filmfesztivál rendezése Mátészalka Önkormányzatával együttműködve, partneri viszonyban történik. A szakmai támogatáshoz az Origo FilmGroup Zrt. is hozzájárul.

Az AZIFF küldetése, hogy Adolph Zukor nagyjátékfilm iránti elkötelezettsége, a benne rejlő kulturális és esztétikai tartalmak társadalomformáló erejének felismerése, értékké formálása iránti törekvése képviselve legyen a nemzetközi közönségfilmes világban.

Az ötletgazdák fontosnak tartják, hogy Adolph Zukor alapszemlélete, azaz „A közönség sohasem téved…” meghatározó erejű legyen a fesztivál teljes egészére. Fontosnak tartjuk a független filmesek azonos esélyeinek megteremtését a nagy stúdió filmesek vagy az állami támogatott filmesek esélyei mellett. Ez lesz Magyarországon az első filmfesztivál, amelyen valóban a közönség szavazta dönti el a sikereket. (Szon.hu, Mazsihisz

***

Hogyan hódította meg két magyar zsidó Hollywoodot?
Zukor Adolf és Fried Vilmos, angolosított nevén William Fox, két kis Borsod-Abaúj Zemplén megyei faluból, Ricséről és Tolcsváról indultak el és alapították meg Hollywood két befolyásos filmstúdióját, a Paramount Pictures-t és a Twentieth Century Foxot, s fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy Oscar díjat, a szobron ennyi állt: "az amerikai játékfilm atyja". Jelentőségük azonban nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek