Életműdíj Forgács Péternek, a Dunai Exodus rendezőjének

2020. Február 26. / 14:59


Életműdíj Forgács Péternek, a Dunai Exodus rendezőjének

Életműdíjat kap Forgács Péter filmrendező a lengyelországi Krakkóban júniusban tartandó nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon – közölte kedden a díjat odaítélő Krakkói Filmalapítvány.  A Sárkányok Sárkánya nevű, idén 23. alkalommal adományozandó életműdíjat a Krakkói Filmfesztiválon, június 2-án adják át a művésznek.


A filmfesztivál honlapján olvasható közleményben „a mozi alkimistájának", jeles magyar dokumentumfilm-alkotónak, világhírű médiaművésznek nevezik a filmrendezőt. Kiemelik Forgács Péter alkotásainak eredeti, régi dokumentumokat felhasználó filmtechnikáját. „A Magyarország és a 20. századi Európa drámai sorsú valóságára építő képek mintha arra emlékeztetnék a nézőt, hogy a világtörténelem az egyszerű emberek történeteinek gyűjteménye" – írják. 

forg.jpgForgács Péter (Facebook)

A közlemény idézi a Krakkói Filmalapítvány programtanácsának elnökét, Tadeusz Lubelski filmtörténész-professzort, aki szerint Forgács Péter az általa vezetett Privát Fotó és Film Archívum 1983-as megalapítása óta a found footage kísérleti műfaj utolérhetetlen mesterévé vált. 

A díj odaítélői felidézik: Forgács Péter már többször volt vendége a krakkói szemlének, amelyen a Dunai exodus című filmje 1999-ben az Ezüst Sárkány nevű díjat, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díját nyerte el.

A fesztiválon válogatást mutatnak be Forgács Péter életművéből, a Dunai Exodus mellett (amely a 30. Magyar Filmszemlén a dokumentumfilmes kategória fődíját nyerte el megosztva) levetítik többek között a Hunky Blues – az amerikai álom és a Miss Universe 1929 című alkotásait. Megtekinthető lesz az Újra feladott levelek (Letters to Afar) című installációja, amely a varsói Lengyelországi Zsidóság Történeti Múzeuma (POLIN) 2013-as megnyitójára készült. A rendező filmalkotói műhelyt is tart a rendezvény során.

A Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat a Krakkói Filmfesztiválon az előző években többek között Werner Herzog német, Allan King kanadai, Helena Trestíková cseh rendezők kapták meg.

(MTI)

(Címlapkép: egy kocka a Miss Universe 1929 c. filmből – forrás: Forgacspeter.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek