Egy lembergi család titokzatos múltja

2020. Február 10. / 15:01


Egy lembergi család titokzatos múltja

Philippe Sands nemzetközi jogász egy sor megdöbbentő véletlenre bukkant, amikor  családja titkos történetének nyomába eredt. Nyomozásának eredményeit A Kelet-nyugati utca című könyvben foglalta össze, amely kivételes keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, továbbá elmélkedés arról, hogy milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át.


Az 1960-ban született Philippe Sands nemzetközi jogász, a University College London professzora, akinek 2016-ban jelent meg Kelet-nyugati utca – A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről című könyve, amelyet most a Park Könyvkiadó magyarul is kiadott. Philippe Sands neve ismerős lehet hazai jogászkörökben, hiszen a Bős-Nagymaros-perben a Magyarországot képviselő nemzetközi jogászok egyike volt. 

PhilippeSands.jpgPhilippe Sands

Ebben a munkájában azt meséli el, hogy miután meghívást kapott egy előadás megtartására Lembergben (Lviv, Ukrajna), Philippe Sands  családja titkos történetének nyomába eredt, s közben egy sor megdöbbentő véletlenre bukkant. A Kelet-nyugati utca mind a négy főszereplője kötődik valamiképpen Lviv városához. Leon Buchholz az anyai nagyapa, aki Lvivben született, de élete nagy részét Franciaországban élte le, és az 1945 előtt történtekről sosem mesélt az unokájának. A másik három szereplő mindegyike jogász: Raphael Lemkin a népirtás, Hersch Lauterpacht az emberiesség elleni bűntett fogalmának megalkotója, különböző időben ugyan, de mindketten a Lvivi Egyetemen folytattak jogi tanulmányokat, valamint Hans Frank, Adolf Hitler jogtanácsosa, aki a második világháború idején a megszállt lengyel területek főkormányzója volt. Ők négyen sosem találkoztak, de összefonódó élettörténetük fontos kordokumentuma a 20. század európai történelmének.

A Kelet–nyugati utca kivételes keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, elmélkedés arról, milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át. A mű egyszerre személyes, kollektív és szakmai: elmeséli saját, titkokkal terhes családjának történetét, egyben a 20. század legsötétebb időszakának eseményeit, valamint a nürnbergi perről szólva ízelítőt kapunk a nemzetközi jog fejlődéséről is.

A könyvét hamarosan személyesen is dedikáltathatják vele, hiszen Philippe Sands április 22-én és 23-án Budapestre látogat. 

Philippe Sands: Kelet-nyugati utca – A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről. Fordította: Farkas Krisztina, 582 oldal, 4950 Ft.

(Forrás: Libri Kiadói Csoport) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Megérkezett az idei pészáhra szánt macesz
Megemlékezések
Elhunyt Gát György filmrendező, producer
2024. Március 13. / 20:41

Elhunyt Gát György filmrendező, producer