Egy lembergi család titokzatos múltja

2020. Február 10. / 15:01


Egy lembergi család titokzatos múltja

Philippe Sands nemzetközi jogász egy sor megdöbbentő véletlenre bukkant, amikor  családja titkos történetének nyomába eredt. Nyomozásának eredményeit A Kelet-nyugati utca című könyvben foglalta össze, amely kivételes keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, továbbá elmélkedés arról, hogy milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át.


Az 1960-ban született Philippe Sands nemzetközi jogász, a University College London professzora, akinek 2016-ban jelent meg Kelet-nyugati utca – A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről című könyve, amelyet most a Park Könyvkiadó magyarul is kiadott. Philippe Sands neve ismerős lehet hazai jogászkörökben, hiszen a Bős-Nagymaros-perben a Magyarországot képviselő nemzetközi jogászok egyike volt. 

PhilippeSands.jpgPhilippe Sands

Ebben a munkájában azt meséli el, hogy miután meghívást kapott egy előadás megtartására Lembergben (Lviv, Ukrajna), Philippe Sands  családja titkos történetének nyomába eredt, s közben egy sor megdöbbentő véletlenre bukkant. A Kelet-nyugati utca mind a négy főszereplője kötődik valamiképpen Lviv városához. Leon Buchholz az anyai nagyapa, aki Lvivben született, de élete nagy részét Franciaországban élte le, és az 1945 előtt történtekről sosem mesélt az unokájának. A másik három szereplő mindegyike jogász: Raphael Lemkin a népirtás, Hersch Lauterpacht az emberiesség elleni bűntett fogalmának megalkotója, különböző időben ugyan, de mindketten a Lvivi Egyetemen folytattak jogi tanulmányokat, valamint Hans Frank, Adolf Hitler jogtanácsosa, aki a második világháború idején a megszállt lengyel területek főkormányzója volt. Ők négyen sosem találkoztak, de összefonódó élettörténetük fontos kordokumentuma a 20. század európai történelmének.

A Kelet–nyugati utca kivételes keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, elmélkedés arról, milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át. A mű egyszerre személyes, kollektív és szakmai: elmeséli saját, titkokkal terhes családjának történetét, egyben a 20. század legsötétebb időszakának eseményeit, valamint a nürnbergi perről szólva ízelítőt kapunk a nemzetközi jog fejlődéséről is.

A könyvét hamarosan személyesen is dedikáltathatják vele, hiszen Philippe Sands április 22-én és 23-án Budapestre látogat. 

Philippe Sands: Kelet-nyugati utca – A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről. Fordította: Farkas Krisztina, 582 oldal, 4950 Ft.

(Forrás: Libri Kiadói Csoport) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Nyilvánosságra hozták a hanukai ámokfutó nevét és fényképét
Tudomány
”Ünnepelni jöttünk téged!”
2020. Február 14. / 09:35

”Ünnepelni jöttünk téged!”

Kommentek