„Dupladixie-születésnap” – Molnár Dixieland Band jubileumi koncert sztárvendégekkel

2023. December 20. / 21:20


„Dupladixie-születésnap” – Molnár Dixieland Band jubileumi koncert sztárvendégekkel

Különleges kettős születésnapot ünnepelhetünk együtt az 1964-ben alakult és azóta is folyamatosan működő Molnár Dixieland Band koncertjén a Rumbach-zsinagógában 2024. február 1-én, csütörtökön este 7 órakor. Az együttes 2024-ben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, míg a zenekart alapító Molnár Gyula jövőre lesz éppen 80 éves. Az ünnepi koncerten a neves dixie-zenekarral olyan sztárvendégek is színpadra lépnek, mint Falusi Mariann, Berki Tamás és Lázár István. Jegyárak: 7200-8600 forint.

Ha zenekari kategóriában is lehetne hungarikum címet adományozni, akkor a szegedi Molnár Dixieland Band 2024-ben megérdemelné, elvégre nem akármilyen teljesítmény van a zenekar és az alapítója mögött. A szegedi zenekart ma is vezető Molnár Gyula klarinét- és szaxofonművész ugyanis mindössze 20 évesen, 1964 áprilisában alapította meg a zenekarát, azaz a banda jövőre lesz 60 éves – sőt, a jövő év az együttes számára abból a szempontból is ünnepi lesz, hogy Molnár Gyula 2024. január 30-án tölti be a 80. évét. Így a legendás zenészt már a születésnapja másnapján, azaz 2024. február 1-én, este 7 órától személyesen is felköszönthetjük a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, hiszen a Molnár Dixieland Band ott ünnepli meg e ritka kettős születésnapot.

A zenekar elmúlt 60 éve bővelkedett a szakmai- és közönségsikerekben. A Magyar Rádió az elmúlt évtizedekben 50 felvételt rögzített az együttessel, amely szinte rögtön a megalakulás után, 1967-ben Aranydiplomát nyert egy hazai dixieland fesztiválon, majd hosszú éveken keresztül felléptek külföldi világsztárokkal a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Külföldön 1972-ban léptek föl először, s az elmúlt 50 évben szó szerint bejárták a világot az amerikai kontinenstől kezdve Ázsiáig. Ami az „öreg kontinenst” illeti: Európa szinte összes országában felléptek. Eddig több mint ötvenszer képviselték Magyarországot külföldi fesztiválokon, ezen belül a műfaj legnagyobb európai fesztiválján, a drezdai dixie-napok összesen 16-szor játszottak.

Nem csoda, hogy maga Molnár Gyula és a zenekar külön-külön is megkapták a rangos eMeRTon-díjat. Évente 60-80 koncertet adnak, és ezeken a magyar jazz énekes kiválóságai büszkén lépnek fel a zenekar vendégeiként.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában rendezendő februári koncerten elhangzanak az elmúlt 60 év legsikeresebb számai, de – méghozzá a klezmer műfajába elkalandozva – lesznek újabb produkciók is.

A sztárvendégek egyike Falusi Mariann lesz, aki megmutatja, hogy milyen jó a klasszikus jazz műfajában is; fellép Berki Tamás, a „scat” európai szintű mestere. Hallhatjuk Lázár István énekest, trombitás, aki Louis Prima legjobb számait adja elő; sőt, a még forróbb hangulat kedvéért Falusi Mariann Berki Tamással és Lázár Istvánnal is előad meglepetés-produkciókat.

Ünnepeljük együtt a „dupladixie-születésnapot” a műfaj szegedi nagyágyúival és sztárvendégeikkel!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Kövek – Eltáncolni az elmondhatatlant