Bartók Bélára és Jancsó Miklósra emlékezik a Mazsike

2020. Szeptember 24. / 12:08


Bartók Bélára és Jancsó Miklósra emlékezik a Mazsike

Jancsó Miklósra és Bartók Bélára emlékezik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A Hernád Ház Pesti mozi nevű mozitörténeti kiállítótermében ma este 7-től levetítik  a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című Jancsó-filmet,  szombaton este negyed 8-tól pedig Bartók művei szólalnak meg egy koncerten, amelyet az interneten élőben követhetünk.


Jancsó Miklós idén szeptember 27-én lenne 99 éves. Életműve, filmjeinek különleges világa, iskolateremtő alkotásai előtt tisztelegve 99. születésnapjától a centenáriumig tartó filmsorozatot indítanak – közölte a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) az MTI-vel. 

A Jancsó Miklós 99-100 programsorozat szerkesztője Báron György filmkritikus. A tervek szerint havonta megtartott vetítéseken a ritkán vagy itthon alig látott filmeket is bemutatják, ezt követően pedig az alkotókkal beszélgetnek. A vetítések helye a Hernád Ház Pesti mozi nevű mozitörténeti kiállítóterme, 2021-ben pedig jó idő esetén a Róth Miksa Emlékház kertje. 

Jancsó Miklós születésnapját kissé megelőzve csütörtökön este 7 órakor a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmet vetítik. A beszélgetésen részt vesz Báron György filmkritikus, aki rövid időre a filmben is feltűnik, valamint Scherer Péter, vagyis Pepe. A beszélgetést Kirschner Péter vezeti. 

Bartók Béla halálának 75. évfordulóján a Szent Efrém Férfikar a férfikarra írt műveket, Szokolay Dongó Balázs pedig népdalfeldolgozásokat ad elő. A koncert előtt Takáts Andrea színművész Illyés Gyula Bartók című versét olvassa fel. A koncertet élőben lehet követni a Mazsike, a JCC Budapest – Bálint ház, a Magyar Unitárius Egyház, a Friends of Hungary Alapítvány és Budapest Főváros weboldalán szombaton 19 óra 15-től.

(Címlapképen: Jancsó Miklós, Mucsi Zoltán és Scherer Péter a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmből.)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek