A Monarchia városai és a neológ Ézsaiás – „Házam imádság háza lesz minden népek számára”

2022. Május 27. / 15:08


A Monarchia városai és a neológ Ézsaiás – „Házam imádság háza lesz minden népek számára”

Ézsaiás próféciája ez a népekről, akik majd, ha eljön az ideje, elfogadják az Örökkévalót kivétel nélkül – írásunkat a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából ajánljuk.

"Házam imádság háza lesz minden népek számára"

Ézsaiás próféciája ez a népekről, akik majd, ha eljön az ideje, elfogadják az Örökkévalót kivétel nélkül. Ha akarjuk, akkor ez univerzalista jövendölés, ha akarjuk, nacionalista, mindenki a zsidók mögé áll majd a minden dolgok végén. Jézus, amikor kiűzte a Templomból a kufárokat, szintén ezt idézte, a Templom nem arra való, hogy sefteljenek benne. Igaza volt, és ez a hivatkozás biztosította a jövendölés keresztény karrierjét.

Nagy kedvence lett a neológiának is, akiket még csak nem is univerzalista, pláne nem zsidó nacionalista szempontból foglalkoztatott, ellenkezőleg: másoknak, a nem zsidó társaiknak, a honfitársaknak üzenték zsinagógáik homlokzatain, hogy a zsinagóga vár mindenkit, nyitott, befogadó hely, az egész nemzet zsinagógája és egyáltalán nem a zsidó elkülönülés helye. Kedves, hogy mindezt héberül hirdette Ézsaiás a zsinagógák homlokzatán Pécstől Újvidékig a Monarchia fontos városainak központjaiban.

Az épületek egy része ma is áll, ma is hívják, a Széchényi téren és a Jevrevszkaján, vagyis a Zsidó utcában, a kilencvenkilenc és fél százalékban nem zsidó lakókat. Mindenkit egy szinte mindenki számára ismeretlen nyelven.

Online adatbázisunkban jelenleg 1482 zsinagóga képet nézhetnek meg.   

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek