A hét műtárgya: Egy Illés-serleg, amely több mint 100 éves

2022. Június 10. / 14:58


A hét műtárgya: Egy Illés-serleg, amely több mint 100 éves

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében több olyan serleg is van, amelyet az adományozók családi hagyománya szerint Illés próféta serlegeként használtak. Közöttük ez a képünkön látható, csehországi, maratott üveg serleg, amelyet 1914-ben ajándékozott a múzeumnak Neumann Soma. A gyűjteménynek ez lett az 500. leltározott darabja – írja a múzeum pénteki magazinja. 

Illés próféta alakja állandó szereplője a zsidó kultúrának: alakját megidézzük a bölcsőtől a halál utáni feltámadásig, és közben több ünnepen is. A Messiás előhírnökeként minden széderesti szertartáson megidézzük: érkezésére megtöltünk egy neki szánt serleget és kinyitjuk az ajtót, hogy bejöhessen.

illé.jpg

Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében több olyan serleg is van, melyet az adományozók családi hagyománya szerint Illés próféta serlegeként használtak. Közöttük ez a csehországi, maratott üveg serleg, palástján Moritz Daniel Oppenheim 1866-ban megjelent, ,,Képek a régi zsidó életből" című képsorozatának széderestét ábrázoló jelenetével.

A tárgy adatlapja a múzeum honlapján itt megtekinthető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek