Wallenberg-díjátadás: Ne legyél tettes, ne válj áldozattá, és soha ne legyél közömbös

2020. Január 16. / 17:10


Wallenberg-díjátadás: Ne legyél tettes, ne válj áldozattá, és soha ne legyél közömbös

Szerző: Kácsor Zsolt

Bogdán László, Cserdi község polgármestere, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, Majsai Tamás református lelkész, történész, Setét Jenő polgárjogi aktivista és Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész vehette át ma a 2020-as Raoul Wallenberg-díjat. A díjátadó ünnepséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában tartották.


A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen 2010-ben alapította meg az embermentő svéd diplomatáról elnevezett díjat. Az elismerést olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik vagy amelyek tevékenységükkel humanista példát mutatnak, és segítik a diszkriminációt elszenvedő embertársainkat. A bíráló bizottság tagjai: Beer Miklós, Derdák Tibor, Dénes Katalin, Kovács István, Orosz Ferenc és Sebes József (utóbbi a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, a díjátadó rendezvény házigazdája).

Az ünnepségen Horváth József, a Mazsihisz alelnöke, az újbudai Bét Sálom zsinagóga elnöke a köszöntőjét azzal kezdte: egy általa elképzelt, ideális világban neki most nem kellene beszédet tartania, sőt, a Wallenberg Egyesületnek sem kellene léteznie, vagy ha létezne, akkor gyorsan csődbe menne, hiszen lenne úgy 8 millió díjazottja, de hát – tette hozzá – „nem egy általam elképzelt, ideális világban élünk”. Horváth József kiemelte: az egyesület előző és mostani díjazottjai valójában az ellen küzdenek, hogy egy-egy társadalmi csoportot, kisebbséget a többség dehumanizálhasson, s ez ellen semmi mással, csak humanizmusssal lehet harcolni. 

Beszédet mondott Kovács István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, aki gratulált a díjazottaknak, majd úgy fogalmazott: Raoul Wallenberg áldozatos életútját ma is példaként lehet állítani a következő generációk elé annak érdekében, hogy a vészkorszak idején történt szörnyűségek ne történhessenek meg újra. Ma is vannak üldözöttek, akik támogatásra szorulnak, ezért kiemelkedően fontos a Wallenberg-díj, és az, amit képvisel – fűzte hozzá Kovács István.

Habár nem szerepelt az előzetes programban, de Katarina Szécsi Åsbrink, a Svéd Királyság nagykövet-helyettese is fontosnak érezte, hogy a rendezvényen felszólaljon. Mint mondta, számára Raoul Wallenberg  voltaképpen egy kollégája volt, hiszen ugyanazon a követségen dolgoznak, és számos magyar és svéd szervezettel, intézménnyel szorosan együttműködnek a valahai diplomata emlékének ápolásában. Úgy fogalmazott: nem mindannyiunkból válik életmentő hős, aki emberek ezreinek az életét menti meg, de mindannyiunknak van lehetősége arra, hogy kiálljunk a kirekesztés ellen az emberi jogokért. Katarina Szécsi Åsbrink a beszédét azzal fejezte be: egy általa tisztelt professzor hármas parancsa szerint az ember ne legyen tettes, ne váljon áldozattá, és soha ne legyen közömbös.

Az ünnepi beszédek és köszöntők elhangzása után a kövektező személyek vehették át az elismerést: Bogdán László, Cserdi község polgármestere, cigány polgárjogi aktivista, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, Majsai Tamás református lelkész, történész, Setét Jenő polgárjogi aktivista és Szigeti Jenő professzor, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész.

Fotók és videó: Kökényesi GáborFotók és videó: Kökényesi Gábor

A résztvevők ezután a XIII. kerületi Raul Wallenberg utcába mentek, ahol megemlékezést tartottak a svéd embermentő emléktáblájánál. Raoul Wallenberg egyébként 75 évvel ezelőtt, 1945. január 17-én tűnt el, amikor Budapestről Debrecenbe indult az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tervezett tárgyalásra. Eddigi ismereteink szerint a Szovjetunióba hurcolták, az ottani hatóságok meg nem erősített álláspontja szerint Wallenberg börtönben halt meg 1947. júliusában.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Ma este köszönt be Tu Be Áv, a zsidó Valentin-nap
Mazsihisz hírek
Heisler András: Köszönjük a szegedi hazafiak kiállását!