Semjén Zsolt: A kormány nem támogatja az örökjáradék újrafelosztását

2024. Március 16. / 18:45


Semjén Zsolt: A kormány nem támogatja az örökjáradék újrafelosztását

A Mazsihisz által tervezett fejlesztések szempontjából lényeges megbeszélést folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus (WJC) ügyvezető alelnöke, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a WJC közösségi ügyekért felelős vezetője.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) ügyvezető alelnöke, Maram Stern a napokban Magyarországon tett hivatalos látogatása során megbeszéléseket folytatott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral. 

Nogr_Stern_Grosz.jpgTalálkozó a Mazsihisz székházában. Jobbról balra: Maram Stern, a WJC ügyvezető alelnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi, dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök és dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök


Ellátogatott a Mazsihisz székházába, szerdán pedig fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter. 

20240313DSC_3574.jpg

Ez utóbbi találkozón részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a WJC közösségi ügyekért felelős vezetője. 

A megbeszélésen Maram Stern megköszönte a kormánynak a magyar zsidó közösségnek nyújtott eddigi és jövőbeni támogatását, különös tekintettel a Szeretetkórházban folyó beruházásra és az OR-ZSE főépületének tervezett felújítására. Az ügyvezető alelnök és a Mazsihisz-elnök azt mondta: Közép-Kelet Európa egyetlen zsidó kórházáról van szó, amelynek fejlesztése kulcsfontosságú a magyar zsidó közösség számára. A találkozón szóba került az örökjáradék ügye, amely az érintett zsidó felekezetek között konfliktust okozott amiatt, mert az EMIH korábban az örökjáradék újratárgyalását indítványozta. Semjén Zsolt a megbeszélésen leszögezte: a kormány álláspontja szerint az örökjáradék felosztásáról rendelkező határozat megfelelő, ezért a kabinet nem látja indokoltnak a módosítását. 

A miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetés során elhangzott, hogy az idén esedékes magyar EU-elnökség alatt a kormány együttműködik a WJC-vel és a Mazsihisszel különböző, a zsidóságot érintő döntésekben.

(A címlapképen balról jobbra: Maram Stern, dr. Grósz Andor, Semjén Zsolt)

A WJC tájékoztatása szerint Maram Stern budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy egyeztessen a magyar kormánnyal Magyarország európai uniós elnökségéről, amely idén július 1-én kezdődik és december 31-ig tart. A WJC több együttműködési lehetőséget felvázolt az érintett kormánytagoknak, akik ezeket pozitívan értékelték.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Kezdetét vette az emlékezet éve
2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve