Szeretetkórház: Még nem tudni, mikor folytatódhat az építkezés

2020. Május 08. / 09:31


Szeretetkórház: Még nem tudni, mikor folytatódhat az építkezés

Szerző: Kácsor Zsolt

A Mazsihisz budapesti Szeretetkórházában a központi rendelkezések szerint fokozatosan újraindulnak az egészségügyi szolgáltatások, de továbbra is szigorúan vigyáznak az idős betegekre. A nagyberuházás 90 százaléka még hátravan, az emberierőforrás-minisztertől és az országos tisztifőrvostól várnak választ arra, hogy mikor folytatódhat a korszerűsítés. Minderről Deutsch Zsuzsannával, a Szeretetkórház igazgatójával beszélgettünk. 


– A járványhelyzet közepette milyen lehetőségeik vannak a betegfelvételre?

– A betegfelvétel home office-ban zajlik, ami nagyon nehézkes. Ehhez tudni kell, hogy kórházból kórházba csak negatív vírustesztek után szállítható egy beteg, hiszen egy-egy intézményben a különböző osztályokon a vizsgálatok, kezelések során a páciens sokféle kórokozót összeszedhet. 

– Tehát vesznek föl új betegeket, csak éppen többszörös szűrőn keresztül?

– Így van, hiszen nálunk különösen vigyázni kell arra, hogy idős betegeinket megóvjuk a vírusveszélytől. Ragaszkodunk a többszörös teszteléshez,  mert ha itt megjelenne a betegség, akkor az katasztrofális következményekkel járna. Életkoruk miatt a betegeink különösen veszélyeztettek, nem is beszélve  a hospice osztályunkról, szóval mindent megteszünk, hogy megóvjuk őket, igaz, a fertőződés veszélyét sajnos így sem lehet teljes bizonyossággal kizárni. A kérdésével kapcsolatban azt még hadd jegyezzem meg, hogy nagy köszönettel tartozunk az emberierőforrás-miniszternek és az országos tisztifőorvos asszonak, amiért a kórházkiűrítések során egyedi engedélyt adtak arra, hogy mi ne vegyünk fel koronavírusos beteget ápolásra. A munkatársaim így is heroikus küzdelmet folytatnak a megelőzés érdekében, hiszen abból nagy dráma lenne, ha a koronavírus ebben a sérülékeny közegben megjelenne. A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder úr is nyilvánosan megköszönte a kormányzatnak, hogy respektálta a szeretetkórházat és egyedi kivételt tett velünk idős betegeink érdekében.

korhaz.jpgA kórház megújuló épületének látványterve

– Mikor folytatódhat a kórházban folyó korszerűsítés, nagyberuházás? 

– Ezt egyelőre nem tudjuk, ráadásul a java még hátra van, hiszen a beruházásnak jelenleg mintegy 10 százaléka készült el azzal, hogy átadtuk márciusban a 3-as belosztályt. A beruházás ügyében levelet írtunk az emberierőforrás-miniszternek és az országos tisztifőorvosnak, s megkérdeztük, hogy engedélyezik-e az építkezés folytatását, egyelőre várjuk a választ. 

– Időközben megjelent a rendelet arról, hogy fokozatosan megkezdődhetnek az egészségügyi szolgáltatások. A Szeretetkórházat ez mennyiben érinti?

– Nagyon óvatosan nyitunk, minden egyes ambuláns beteggel időpontot egyeztetünk, az ambuláns osztályon limitált beteglétszámot engedélyezünk, ügyelünk arra, hogy egyszerre csak egy beteg legyen a vizsgálóban, s rendelkezésre álljon védőfelszerelés. Meg kell óvnunk nem csak a betegeinket, de azokat a kollégáinkat is, akik 65 évnél idősebbek.– A fekvőbetegek hogyan viselik a látogatási tilalmat?– Szegények már hónapok óta nélkülözni kénytelenek a hozzátartozóik társaságát, és ez nagyon rossz hatással van rájuk. Nem tudunk mit csinálni, a tilalom egyelőre kötelező és indokolt, de bízunk benne, hogy ma központi rendelkezéseket betartva lazíthatunk majd a szabályokon, ha eljön az ideje.

(Címlapkép: Heti TV)

* * *

Figyelem! A Covid-19 fertőzésből felgyógyultak segíthetnek a megelőzésben, ha vérplazmát adnak! A gyűjtésre való jelentkezés telefonszáma: +36 30 602 9250. E-mail: verplazma@dpckorhaz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Orbán Viktor kormányfő ellenzi a kóser vágás megtiltását
Mazsihisz hírek
A rabbik nem háborúzni, hanem dolgozni akarnak

Kommentek