A nélkülözhetetlen önkéntesek egyike: Turcsányi Gabriella mentőorvos

2020. Május 02. / 21:57


A nélkülözhetetlen önkéntesek egyike: Turcsányi Gabriella mentőorvos

A Mazsihisz-BZSH kríziscsoportjának egyik oszlopos tagja Turcsányi Gabriella mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa, akinek szakmai tapasztalata és gyakorlata nélkülözhetetlen segítséget jelent közösségünk számára a vírusjárvány elleni védekezésben. Turcsányi Gabriellát – aki az OR-ZSE Bét Jehuda közösségének tagja – egyebek mellett a magyar zsidóság érdekében végzett önkéntes munkájáról kérdeztük telefonon.

turcsányigabriella-cikkbe.jpg

Mit jelent szolgálatvezető főorvosnak lenni a mentőszolgálatnál?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kevesebb teendőm akad a mindennapi kivonuló munkában, hanem az országos irányításban veszek részt. Egy kollégám egyszer úgy fogalmazta meg a munkámat, hogy a főigazgató operatív helyettese vagyok, ami pontos leírás. Abban a 24 órában, amit benn töltök a mentőszolgálatnál ügyeletben, nekem kell dönteni minden olyan operatív ügyben, ami azonnali döntést igényel országos szinten.

Milyen jellegű tevékenységet végez a Mazsihisz-BZSH kríziscsoportjában?

Az orvoscsoport tagja vagyok a kezdetektől fogva. A feladataim közé tartozik az Országos Mentőszolgálattal való kapcsolattartás, részvétel a szakmai anyagok összeállításában, protokollok kidolgozása, vagyis a munkámból adódóan az egészségüggyel kapcsolatos teendők ellátása, véleményezése a krízismenedzsment tagjaként. Ha sürgős eset adódik, akkor bekapcsolódom.

Hogyan képzeljek el egy sürgős esetet, amivel megkeresik?

Ebben az időszakban, a legszorosabb kapcsolatban a krízismenedzsment telefonos csapatával vagyok, így ha orvos-szakmai megkeresés futott be telefonon valahonnan, akkor hozzám lehetett fordulni segítségért, válaszadásért. Hogy meggyorsítsuk a folyamatot, összeállítottunk egy járványügyi kisokost, amiben a leggyakrabban előforduló kérdésekre olvashatók a válaszok. Ha olyan kérdés merül fel, amire a kisokosban nincsen válasz, akkor elérhető vagyok telefonon, és segítek.

Akkor hadd tegyek föl egy aktuális szakmai kérdést: mivel május 4-től a kormány vidéken könnyítéseket vezet be, mit gondol, megnyithatók a vidéki zsinagógáink?

Nem, még nem szabad kinyitni a zsinagógákat. Ha rajtam múlna a döntés, mindenképpen várnék még két hetet. A fokozatos nyitás híve vagyok, ezt indokolja a vírus két hetes látenciája is. Szóval várjunk még, és kb. két hét múlva nézzük meg, hogyan alakul a helyzet. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek