Kirschner Péter elismerésének margójára

2021. November 17. / 18:39


Kirschner Péter elismerésének margójára

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke, Kirschner Péter ma Pro Urbe Budapest díjat vehetett át Budapest zsidó múltjának, kulturális örökségének megőrzése, gyarapítása és népszerűsítése érdekében végzett több évtizedes munkájáért, a főváros kulturális életét gazdagító új kezdeményezéseiért. Gratulálunk a díjazottnak!


„Az a meggyőződés hajt, hogy a kultúra, a hagyomány eszközével lehet talán valamit jobbítani az emberi kapcsolatokon, a zsidóság és általában a másság elfogadásán" – írja elhivatottságáról a Mazsike honlapján Kirschner Péter elnök, aki ma Pro Urbe Budapest díjat vehetett át Karácsony Gergely főpolgármestertől.

kp2.jpgKirschner Péter Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely társaságában az elismerés átvétele után (Fotó: Budapest Városháza/Facebook)

Az elnök sokszorosan kiérdemelte ezt az elismerést, hiszen egyik alapítója volt az 1988 novemberében megalakult, az első független magyarországi zsidó civil szervezetek egyikének tekinthető Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnek.

Mint az az egyesület honlapján olvasható, a „Mazsike berkein belül kezdték el szervezni a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolát, innen indult el a független zsidó sajtó, a Szombat, amely mindmáig a legbefolyásosabb zsidó periodika,  a Mazsike volt az azóta örvendetesen terebélyesedő magyarországi zsidó civil társadalom bölcsője". Az egyesület jelentős mértékben kiveszi a részét a magyar zsidós örökség és hagyomány feltárásában, a zsidóság kulturális identitásként való megélésében is. Tevékenységének egyik fő sarokköve, hogy nemcsak e kulturális identitás megélésében segít, de abban is, hogy a magyar zsidók merjék büszkén vállalni mind zsidó, mind magyar kulturális gyökereiket.

E szavak pontosan megfogalmazzák azt a pótolhatatlan missziót, amit Kirschner Péter és az egyesület csapata hosszú évek óta végez. Számos kulturális programukról honlapunk is hírt adott már, de rendszeresen beszámolunk arról a szívszorító, ám mégis felemelő tevékenységről is, hogy a Mazsike az egyik fő szervezője a holokauszt mártírjainak emlékére szerte az országban lerakott botlatóköveknek.

Gratulálunk a Mazsike elnökének a munkáját elismerő, magas kitüntetéshez!

(A többi díjazott személyéről beszámoló cikket IDE KATTINTVA olvashatják.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek