A Zsidó Világkongresszus elnöke aggódik a Jobbik és több ellenzéki politikus szövetkezése miatt

2019. Február 12. / 11:21


A Zsidó Világkongresszus elnöke aggódik a Jobbik és több ellenzéki politikus szövetkezése miatt

A közelmúltban Magyarországon járt Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke; ennek kapcsán aggodalmának adott hangot, hogy a jelek szerint a magyar ellenzéki pártok tagjai szövetséget fontolgatnak a szélsőjobboldali Jobbikkal.


„Rendkívül felkavaró volt hallani az elmúlt hónapok híreit, miszerint néhány magyar ellenzéki párt tagjai szövetséget fontolgatnak a szélsőséges Jobbikkal. Nemrég Magyarországon jártam, hogy magam mérjem fel a helyzetet, és döbbentem tapasztaltam, hogy a hírek teljes mértékben igazak.” – mondta Lauder.

„Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám konkrét tettekben alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak” – vélekedett Lauder.

„A Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségre. Amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába” – tette hozzá Lauder.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek