A Rabbiképző történetéről, Oláh János emlékére

2020. November 05. / 15:28


A Rabbiképző történetéről, Oláh János emlékére

Folyamatosan gazdagodó „online kiállítást” hozott létre az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE), amely bemutatja az egyetemi polgároknak és minden érdeklődőnek az Országos Rabbiképző Intézet (1877–1999), majd az OR-ZSE (2000-től) történetét.

Oláh János z”l(1959–2020), az OR-ZSE professzora, egykori rektorhelyettese, még a júniusi szenátusi ülésen felvetette, hogy az OR-ZSE hallgatóinak jobban meg kellene ismerniük alma materük múltját, történetét. Ő maga sokat kutatott és publikált ezen a téren, habilitációs előadásának is a Rabbiképző első 65 éve adta a témáját. Intézményünk múltja nem csupán saját intézményi identitásunk miatt érdekes, hanem izgalmas és nagy jelentőségű a magyar neológia eszmetörténete, és ezáltal az európai zsidó történelem szempontjából is. Annak érdekében, hogy Oláh János „végakaratát” teljesíthessük, az egyetem egy új Facebook-oldalt indít az intézmény történetéről, az ő emlékére, a temetését követő 30. napon.

Az oldal célja kettős. Egyik az ismeretterjesztés. Az oldal egy folyamatosan gazdagodó „online kiállítás”, amely bemutatja az egyetemi polgároknak és minden érdeklődőnek az Országos Rabbiképző Intézet (1877–1999), majd az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (2000-től) történetét. Képanyagokat, filmeket, újságcikkeket és intézménytörténeti tanulmányokat is tervezünk megosztani, ill. egy helyre összegyűjteni a világháló minden zugában elszórtan megtalálható anyagot.

Az oldal másik célja az intézménytörténeti kutatás, új anyagok összegyűjtése. Crowdsourcingnak nevezik manapság azt, amikor egy feladatot – egyre több tudományos kutatást is – a széles közösség erejével, minél több ember bevonásával oldanak meg. Az oldal szerkesztői örömmel fogadnak minden régi fényképet, történetet, visszaemlékezést, amelyek hozzájárulnak az intézmény múltjának jobb megértéséhez, legyen szó fontos eseményekről, vagy csak a hallgatók és az oktatók mindennapjairól.  

Kérünk mindenkit, hogy ossza meg velünk és az oldal látogatóival, ha „muzeális” anyag van a birtokában.

Az oldal egy virtuális kiállítás, ahol halkan és kulturáltan illik viselkedni. Minden érdemi hozzászólást örömmel veszünk, de kérjük a nem adekvát viselkedést mellőzni.

A FACEBOOK OLDAL / IDE KATTINTVA érhető el.

Az oldallal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket örömmel fogadja Biró Tamás.

Címlapkép: Oláh János akkori rektorhelyettes bemutatja a Díszterem falán lévő, a Rabbiképző hírneves tudósait ábrázoló festményeket az OR-ZSE elsőéves hallgatóinak 2017. szeptember elsején (Kocsis Péter / OR-ZSE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
A Mazsihisz évi rendes közgyűlése online kerül megrendezésre
Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Hajós Alfréd (1878-1955)

Kommentek