Silló Sándor: Ez az év legjobb híre!

2021. Június 04. / 14:31


Silló Sándor: Ez az év legjobb híre!

A koronajárvány kitörése nyomán bevezetett korlátozások többségét június elsejével megszüntették Izraelben, tekintettel az alacsony morbiditásra. Szokatlan, hogy szinte lámpással kell keresni a koronával kapcsolatos híreket, statisztikákat az izraeli sajtóban. Az elmúlt napokban már csak egy halálos áldozata volt a járványnak.

Nincs már erősen, közepesen, sőt enyhén fertőzött település Izraelben. Minden városunk “zöld”. Mostantól az üzletekben, középületekben, szállodákban és munkahelyeken már nincs szükség zöldkártyára, vagy negatív teszt felmutatására.

Ezt a rendelkezést már sok helyen figyelmen kívül hagyták korábban is, és úgy tűnik az elmúlt hónapok szigorú ellenőrzései, szankciói is elmaradtak. A buszokon sem szól rád a sofőr a maszk hiánya miatt, nem néznek rád az utastársak szúrós szemmel, ha éppen csak az áladon fityeg. Pedig a járműveken még kötelező a maszkviselet, de érezhetően lazul már a fegyelem.

Az összejövetelekre vonatkozó korlátozásokat a gazdaság minden ágazatában eltörölték. Bárki bárhová beléphet függetlenül attól, hogy beoltották-e, és nem szabályozzák az egyazon helyiségben tartózkodók számát sem. Zárt helyen azonban még mindig kötelező a maszkviselés, amelynek eltörlése a következő hetekben várható. Ehhez hozzá kell tennem, hogy az elmúlt hetekben már sokat enyhült a szigor, megelőzve a hivatalos döntést.  Néhány hely már úgy hirdette a rendezvényeit, hogy nem kell zöldkártya.

Ahol pedig nem voltak ilyen merészek, hogy leírják ott se kérték a bejáratnál, és bent sem nagyon láttam maszkokat. Ezek kisebb klubok voltak.

izrael-járvány-vége.jpeg

Teljes gőzzel működnek a kulturális és szórakoztató intézmények, a színházak, a mozik, ahol a nézőknek egyelőre még maszkban kell ülniük.

Igen, az állami színházakban, koncerttermekben maradt a szigor. A jegyszedők zord tekintettel vizsgálják ma is, hogy minden maszk a helyén van-e.

A családok a be nem oltott gyermekekkel együtt is leülhetnek a vendéglőkben mindenütt, nemcsak a kerthelyiségekben, valamint tesztelés nélkül megszállhatnak a szállodákban. Az éttermek kávézók dugig vannak. Nagyobb a forgalmuk, mint a teljes gőzzel működő turista szezonok idején.

Ismét teljes kapacitással működhetnek a rendezvénytermek, ugyanúgy megtarthatják az esküvőket és a családi rendezvényeket, mint a koronavírus-járvány előtt tették. A természetvédelmi területek és parkok egy részénél viszont érvényben marad az előzetes regisztráció, de ennek célja már a zsúfoltság elkerülése.

Tapasztaltam. 

A kiránduló helyek, szabadstrandok környékén már reggel alig van parkoló. Egy éves elmaradást akarnak ledolgozni az izraeli családok, akiknek a pandémia előtt lételeme volt az utazás.

Fellélegezhetnek a fodrászok és a szépségipar dolgozói, mert a szalonok is visszatérhetnek a járvány előtti munkamenethez. A labdarúgó bajnokság utolsó fordulóit már teltházas stadionokban játszották. Mindenki telitorokból drukkolt, és csak egy-két maszkost láttam.

Ugyanakkor továbbra is kötelező a maszk viselése beltérben, valamint az országba való beutazás és az ország elhagyása még bizonyos feltételekhez kötött.

Ez maradt talán az egyetlen üröm az örömben, de érthető az aggodalom, ha világ fertőzöttségi adatait nézzük. Őrizzük a státuszt, ahová hála a magas oltottságnak eljutottunk.

A legfontosabb kivétel a tel-avivi Ben Gurion repülőtér marad, ahol továbbra is jelentős korlátozások érvényesek: csakis tesztelés után lehet kiutazni az országból, és a megérkezőket is tesztelik, hogy kiszűrjék a külföldi megbetegedéseket, vagy az esetleges újabb koronavírus-változatokat.

Ezzel a ténnyel még együtt kell élnünk egy ideig, de a lényeg, hogy az egész ország azt a képet mutatja: a járványnak vége.

Az Izraelinfo.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek