Omikron: Rekordszámú új fertőzött Izraelben

2022. Január 03. / 20:34


Omikron: Rekordszámú új fertőzött Izraelben

Továbbra is meredeken emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek aránya Izraelben az omikron variáns terjedése miatt, immár szeptember óta nem látott rekordmértékűre hágott – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Vasárnap 6652 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ötödik – omikron – járványhullámban. Legutóbb a koronavírus-járvány negyedik – delta – hullámában, szeptember 20-án találtak ekkora tömegben új vírushordozót.


A több mint 136 ezer teszt 4,83 százaléka bizonyult pozitívnak, és a fertőzési együttható már 1,88, vagyis száz ember 188-nak adja át a vírust, s ez rendkívül széles körű terjedésnek számít. Országszerte hosszú sorok kígyóznak a tesztelő állomásoknál, s az egyik helyen Tel-Avivban 24 órás tesztelést indítanak a zsúfoltság enyhítésére.

A kórházakban ápolt Covid-betegek száma 203-ra emelkedett, közülük 110-en vannak súlyos állapotban, és 35-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Vasárnap 19 új súlyos beteget fogadtak a kórházak, ami október óta a legmagasabb szám. A kórházak zsúfoltságát növeli az influenzajárvány szövődményei miatt bekerülők magas száma, és számos esetben egyszerre diagnosztizáltak influenza- és koronavírus-fertőzést.

Vasárnap 57 „piros", vagyis jelentősen fertőzött települést, 53 közepesen fertőzött, vagyis „narancssárga" helyet, továbbá 75 olyan „sárga" települést tartottak nyilván, ahol kis mértékben volt jelen a koronavírus, és 95-re csökkent a „zöld", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött falvak és városok száma. 

Tavaly december vége óta 6 576 493 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 70,72 százaléka. Eddig 4 262 854-en vették fel a harmadik adag vakcinát, a lakosság 45,84 százaléka.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 399 630 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 37 675 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8244-en, az utóbbi hét napban ketten haltak meg.

(MTI)

(Címlapkép: Alexandra Koch/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek