Miért választ újra Izrael? Ultraortodoxok a nacionalisták
ellen

2019. Május 30. / 20:45


Miért választ újra Izrael? Ultraortodoxok a nacionalisták ellen

A szeptemberre kiírt új voksolási forduló az izraeli társadalmi csoportok közötti feszültségek eredménye és azt is jelzi, hogy ezek a feszültségek bizonyára még tovább fokozódnak majd.


A kormányalakításra kijelölt idő lejárta után a Kneszet, az izraeli parlament feloszlott, Netanjahu miniszterelnök után így az ellenzék vezetője, Benny Gantz meg sem próbálhatta saját kormánytöbbségét összrakni a képviselőkből.

A jobboldali-ultraortodox koalíció újbóli létrehozására tett erőfeszítések azért futottak zátonyra, mert a szekuláris-nacionalista Izrael, a hazánk nevű párt vezetője, Avigdor Liberman ragaszkodott hozzá, hogy újraszabályozzák az ultraortodox fiatalok sorozására vonatkozó kérdéseket. Az ultraortodox pártok, amelyek szintén Netannjahu miniszterelnök hagyományos szövetségesei, ellenálltak a kérésnek, így nem született megegyezés.

A szekuláris és az ultraortodox zsidók közötti társadalmi feszültség egyike a legsúlyosabbaknak Izraelben.

Liberman szerint az ultraortodoxia rá akarja kényszeríteni életformáját Izrael teljes lakosságára és „halahikus államot” akar belőle csinálni”.

Az állami beruházásoknál is és a magángazdaság szereplőinél is megfigyelhető, hogy kényszerrel akarják őket rávenni a zsidó vallási előírások betartására, állami beruházásoknál próbálják megakadályozni, hogy szombaton végezzenek munkát, üzletek bezárásának érdekében próbálnak nyomást gyakorolni.

A konfliktus része az is, hogy számos családjogi vonatkozásban jogfosztott az Izraelben, akit a Rabbinátus nem ismer el zsidónak.

Libermant pedig azzal vádolják ellenfelei, frissen otthagyott szövetségesei, hogy mindezt nem meggyőződésből, hanem kizárólag önző hatalmi érdekből csinálja, megpróbálja átvenni Netanjahu miniszterelnök helyét a jobboldal vezetőjeként.

A politikai bizonytalanságnak, az ország tartós döntésképtelenségének komoly ára lehet, rosszat tesz a gazdaságnak, elbizonytalaníthatja a befektetőket, hátráltatja fontos törvények elfogadását és a fizetett szabadnap a választások napján szintén komoly munkaerőkiesést jelent.

Netanjahu mindezért Libermant tartja felelősnek, Liberman szerint viszont azzal magyarázható mindez, hogy Netanjahu alávetette magát az ultraortodoxok igényeinek.

A miniszterelnök politikai szövetségese, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke sajnálatát fejezte ki az események ilyetén alakulása miatt és „remek fickónak” nevezte az új kormányát megalakítani nem tudó Netanjahu miniszterelnököt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek