Leminősítette Izrael államadós-besorolásait a Moody's

2024. Február 10. / 20:29


Leminősítette Izrael államadós-besorolásait a Moody's

Izrael az „A1" kategóriából az „A2" besorolásba került, ám ez változatlanul magasan elsőrendű befektetői kategória, amely tükrözi Izrael nagyon jelentős gazdasági erejét. Ez az erő a sokoldalú, magas jövedelemtermelő képességű, ellenállóképes gazdaságból, a monetáris politika rendkívül jó hatékonyságából, a szilárd bankszektorból, valamint az izraeli kormány nagyon erőteljes likviditási pozíciójából és piaci hozzáféréséből ered. 

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja, valamint a konfliktus esetleges szélesebb körű következményei érdemben növelik a politikai kockázatokat Izraelben, emellett gyengítik a végrehajtói és a törvényhozási intézményrendszert, továbbá a költségvetési szektor szilárdságát a belátható jövőben.

Mindezek alapján a Moody's az eddigi „A1"-ről egy fokozattal „A2"-re rontotta Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek besorolását. A cég ezzel egy időben befejezte a tavaly október óta érvényben tartott leminősítési felülvizsgálatot és további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást állapított meg az új osztályzatra.    

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a Moody's hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az „A2" besorolás (amely változatlanul magasan elsőrendű befektetői kategória) tükrözi Izrael nagyon jelentős gazdasági erejét. Ez az erő a sokoldalú, magas jövedelemtermelő képességű, ellenállóképes gazdaságból, a monetáris politika rendkívül jó hatékonyságából, a szilárd bankszektorból, valamint az izraeli kormány nagyon erőteljes likviditási pozíciójából és piaci hozzáféréséből ered - fogalmaz helyzetértékelésében a Moody's.    

A hitelminősítő ugyanakkor a várható költségvetési hatások között kiemelten említi azt a várakozását, hogy az izraeli államháztartási hiány a következő években jelentősen meghaladja a konfliktus előtt várt szinteket.    

A cég idézi az izraeli jegybank becslését, amely szerint a katonai konfrontáció költségei a 2023-2025-ös időszakban elérik az idei évre várt hazai össztermék (GDP) 13 százalékát.    

A Moody's közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve szerint Izrael védelmi kiadásai 2024 végéig megközelítik a 2022-ben elért szint kétszeresét, és a következő évek mindegyikében a GDP-érték legalább fél százalékának megfelelő összeggel emelkednek.    

A Moody's kiemeli, hogy az idei évre szóló felülvizsgált izraeli költségvetésben 6,6 százalékos GDP-arányos deficit szerepel a konfliktus előtt erre az évre prognosztizált 2,5 százalék helyett.

(MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek