Lassult Izraelben a járvány terjedése

2020. Október 05. / 15:36


Lassult Izraelben a járvány terjedése

Lassult Izraelben a koronavírus-járvány terjedése, de az ultraortodox településeken még mindig egyre több új vírushordozót találnak – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Eran Szegal professzornak, a Weizmann Intézet tudósának jóslata szerint a hónap végére napi kétezerre csökkenhet a friss koronavírus-fertőzöttek száma. Vasárnap már "csak" 2905 új fertőzöttet találtak, ami a múlt héten mért közel kilencezres csúcshoz képest jelentős változás. Országos szinten és egyhetes távlatban 17 százalékos csökkenést mértek.

Leginkább az arab lakosság körében látványos a javulás, ahol véget értek az augusztusi tömeges esküvők.

Jelenleg a 65 063 azonosított aktív esetből 1624 embert ápolnak kórházakban, közülük 878-an súlyos betegségben szenvednek, és 215-en lélegeztetőgépre kerültek. Az izraeli egészségügyi szakemberek korábban azt mondták, hogy az intézmények csak 800 súlyos beteget tudnak ellátni megfelelő színvonalon.

A katonai rádió jelentése szerint várhatóan hónapokig nem térhetnek vissza a magasabb iskolai osztályokba a gyerekek, hanem távoktatással folytatódik a tanév a koronavírus terjedésének megfékezésére.

Hétfőn komoly vihart kavart, amikor kiderült, hogy a koronavírussal megfertőződött Gila Gamliel, a Likud párthoz tartozó környezetvédelmi miniszter megsértette a zárlat előírásait, és jom-kipurkor otthonát 150 kilométerre elhagyva, férje családjához látogatott, és egy ottani zsinagógában imádkozott.

Később hátráltatta a kontaktkutatást, majd azt állította, sofőrjétől kapta el a fertőzést, amely egész családját megbetegítette. A politikai élet számos szereplője követeli lemondását vagy menesztését a szabályok megszegése miatt.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 268 175-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal, 201 392-en felgyógyultak, 1719-en viszont életüket vesztették a SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Domán István főrabbi emlékezete ma is tiszteletet ébreszt
Hírek, lapszemle
Emlékházzá alakítják a volt zsidó iskolát Dombóváron

Kommentek