Koronavírusos lett a lánya, Bennett a kormányülésről rögtön karanténba ment

2021. December 26. / 21:50


Koronavírusos lett a lánya, Bennett a kormányülésről rögtön karanténba ment

A Golán-fennsíkon tartott mai kormányülés közepén derült ki, hogy a Naftali Bennett kormányfővel egy háztartásban élő 14 éves kislánya megfertőződött a vírussal, ezért a miniszterelnök azonnal távozott, és házi karanténba vonult. Az oktatási miniszter kislányáról is kiderült, hogy koronavírusos, ezért a tárcavezető már el sem utazott a Golán-fennsíkra.


Naftali Bennett izraeli miniszterelnök karanténba vonult a kormányülés közepén, miután a lányáról – akit júniusban beoltották a koronavírus ellen – kiderült, hogy koronavírus-hordozó. A kormány Gideon Szaár igazságügyi miniszter vezetésével folytatta a tanácskozást – jelentette ma a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. 

Vasárnap reggel a kormányülés előtt antigéntesztet végeztek Naftali Bennetten a kormány többi tagjával együtt, és akkor negatívnak találták. Később a kormányfő PCR-tesztje is negatív lett, Bennett mindazonáltal elővigyázatosságból egyelőre elszigeteltségben marad – közölte a hivatala. A miniszterelnök augusztus 20-án kapta meg a koronavírus elleni emlékeztető oltást. 

Jifat Sasa-Bitton oktatási miniszter kislányáról is kiderült, hogy koronavírussal fertőződött, és ezért ő már el sem utazott a Golán-fennsíkra, hanem házi karanténban várja a reggel elvégzett PCR-teszt eredményét. 

Az izraeli közegészségügyi szolgálat vezetője, Saron Elrai-Price az országos szakértői kabinet ülésén az omikron vírusváltozat külföldi terjedését ismertette, és felhívta a figyelmet, hogy jelentős növekedést tapasztaltak Dél-Afrikában és New Yorkban a gyerekeknél a kórházi ellátást igénylő esetek számában. 

A hatóságok megpróbálják megfékezni a vírus terjedését, és ezért új szabályokat vezettek be az oktatási rendszerben. Az erősen fertőzött „piros" vagy közepesen fertőzött „narancssárga" településeken a 7-12. osztályokban csak akkor tarthatnak a gyerekek részvételével tanítást, ha a tanulók legalább 70 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát. Ellenkező esetben át kell térniük a távoktatásra. 

Izraelben a „közlekedési lámpás" besorolással minden település 0 és 10 közötti pontszámot kap több tényező alapján. A 10 000 lakosra jutó új fertőzések számát, a pozitív tesztek arányát, a fertőzés növekedésének ütemét és az új fertőzések számát súlyozzák. Ennek alapján „piros", „narancssárga", „sárga" vagy szinte fertőzésmentes, „zöld" jelet kapnak a városok és a falvak.

(MTI)

(Fotó: EPA/Abir Sultan/Pool)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek