KKL-JNF: A Mazsihisz adománya és reményfája a Beeri Kibucnak

2024. Március 04. / 17:00


KKL-JNF: A Mazsihisz adománya és reményfája a Beeri Kibucnak

– Szolidaritást vállalunk az áldozatok családjával, a túlélőkkel és Izrael népével, akik a terror és az erőszak fenyegettségében élnek – mondta Kobi Davit, a Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) közép-európai és magyarországi vezetője, amikor a Beeri Kibucban dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével elültetett egy – a reményt szimbolizáló – olajfát. 

A Beeri Kibucban tett látogatáson dr. Grósz Andor elnök és a Mazsihisz delegációja Kobi Davit, a KKL-JNF közép-európai és magyarországi vezetőjének társaságában találkozott a kibuc több lakójával, és közösen megtekintették a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett brutális támadás nyomait. A Mazsihisz elnöke a  KKL-JNF képviselőivel fát ültetett, ami a reményt és az újjáéledést szimbolizálja.

Mint ismert: október 7-én, szombaton a Hamasz terroristái beszivárogtak Izraelbe és pusztító mészárlást követtek el több, a gázai határ mellett fekvő településen. A mintegy 1200 lakosú Beeri Kibuc jelentős veszteséget szenvedett: tragikus módon száz emberéletet követelt a terroristák akciója.

A kormányzati és a civil szervezetek aktívan részt vesznek az érintett városok és közösségek rehabilitációjában annak érdekében, hogy a lakók a következő hónapokban visszatérnek otthonaikba. A KKL-JNF több tízmillió sékel támogatást nyújtott a rehabilitációhoz, ezen kívül a szervezet elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a mészárlás áldozatairól, és szoros kapcsolatot ápoljon az áldozatok családtagjaival.

A Mazsihisz a KKL-JNF-fel együttműködve úgy döntött, hogy 50 000 eurós támogatással járul hozzá a Beeri Kibuc helyreállítását célzó, országos erőfeszítéshez. A Mazsihisz október 7-e óta aktívan támogatja Izraelt, rendezvényeket szervez a szolidaritás kifejezésére, ezen kívül a felekezet vendégül látta a túszok családtagjait és adománygyűjtést indított Nyugat-Negev rehabilitációja érdekében.

Számos európai országgal ellentétben Magyarország mélységesen elkötelezett  és mély empátiát tanúsít Izrael iránt, a magyar kormány a háború kezdete óta következetesen kiáll Izrael mellett.

A kibucban tett látogatás alkalmából Kobi Davit elmondta: „Az együttműködés, a közösség és a béke eszméit megtestesítő Beeri Kibuc elleni brutális támadás szomorúsággal és haraggal töltött el minket. Szolidaritást vállalunk az áldozatok családjával, a túlélőkkel és Izrael népével, akik a terror és az erőszak fenyegettségében élnek”. 

Hozzátette: „a KKL-JNF magyarországi és közép-európai elnökeként fontosnak éreztem, hogy hangot adjunk szolidaritásunknak, és megerősítsem elkötelezettségünket Izrael fejlődése és biztonsága, valamint a Magyarország és Izrael közötti kapcsolatok erősítése mellett. Imádkozunk a sebesültek mielőbbi felépüléséért, az eltűntek biztonságos visszatéréséért, valamint a nyugalom és stabilitás helyreállításáért a régióban”.

Dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök így fogalmazott: „Azért jöttünk Izraelbe, hogy lelkileg támogassuk a Kibuc Beeri közösségét, és anyagilag hozzájáruljunk a kibuc rehabilitációjához. A magyarországi zsidó közösség keményen dolgozik azon, hogy tovább erősítse országaink baráti kapcsolatait ezekben a nehéz napokban”.

Shariel Gon, a KKL-JNF adománygyűjtési, erőforrás-fejlesztési és külügyi osztályának igazgatója megköszönte a Mazsihisz vezetésének a háború kezdete óta nyújtott folyamatos támogatását, amelyet a magyar felekezet a KKL-JNF-fel együttműködve nyújt az érintett közösségeknek. 

Mint fogalmazott: „Szívmelengető, hogy a magyar zsidóság és Magyarország népe együttérez Izraellel és sokféle módon támogatja a Zsidó Államot. Beeri földjén közösen ültettünk egy fát,  ami a növekedést és a megújulást szimbolizálja, mi pedig továbbra is együtt fogunk dolgozni a közösségért”. 

Szöveg: KKL-JNF. Fotó: Ramat Gan Studios

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező
Megemlékezések
Holokauszt és bűnbánat: A hallgatás megbetegít