Izraeli választás: Az exit poll adatai szerint Netanjahu pártja a Likud nyert

2020. Március 02. / 22:54


Izraeli választás: Az exit poll adatai szerint Netanjahu pártja a Likud nyert

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud párt szerezte a legtöbb, szám szerint 37 mandátumot az Izraelben egy éven belül harmadszor, az 1999 óta legmagasabb részvétellel megtartott parlamenti választásokon – jelentette a tizenhármas tévé exit poll alapján hétfőn este.

A Likud 37 mandátumot szerzett a százhúsz tagú izraeli parlamentben, a kneszetben két televízió exit pollja szerint is. Őket követi az ellenzéki centrista Kék-fehér párt 32, illetve 33 parlamenti hellyel. A jobboldali -vallásos tömb azonban egyik televízió szerint sem szerzett többséget ezúttal sem a kneszetben, hanem hatvan mandátummal rendelkezik, s vele szemben szintén hatvan helye lett együtt a Kék-fehér pártnak, a baloldali Egyesült Pártnak, az Arab Egyesült Listának és Avigdor Liberman jobboldali nacionalista, Izrael a Hazánk nevű pártjának. A kormányalakításhoz 61 mandátumra van szükség.

A harmadik legnagyobb párt a különböző exit pollok szerint az arab pártokból alakult Egyesült Lista, amely tizennégy vagy tizenöt mandátumot szerzett. Őket 8-9 képviselővel követik az ultraortodox vallásos pártok, a Sasz és az Egyesült Tórapárt. Szintén hat-nyolc képviselőt jósolnak Avigdor Liberman pártjának, amely ismét a mérleg nyelvének szerepét játszhatja. A kneszetbe jutott a baloldali pártszövetség, valamint a Likudtól jobbra álló, s főként a telepeseket képviselő Jobbra (Jamina) párt is hat-hét hellyel.

A végleges eredményeket a következő napokban fogja bejelenteni a központi választási bizottság az összes választási urna borítékjának összeszámlálása után. A végleges arányok kismértékben még módosulhatnak a katonák, a külön választási helyiségekhez járuló karanténban lévők és a külföldi diplomaták szavazatai alapján. (MTI)

Címlapképünk forrása: BBC News

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek