Izrael: vége a Netanjahu-Ganz-koalíciónak, új választást írnak ki

2020. December 22. / 10:37


Izrael: vége a Netanjahu-Ganz-koalíciónak, új választást írnak ki

A kneszet éjszaka leszavazta a költségvetés újabb elhalasztását, ezért a parlament ma éjfélkor automatikusan feloszlik, és ismét választások lesznek Izraelben, várhatóan március végén – jelentette a helyi média kedden. Ganzék számára a jogállamiság megnyirbálását célzó, az igazságügy-miniszter jogköreit csorbító Likud-javaslat volt az utolsó csepp a pohárban.


Éjjel egy órakor 49:47 arányban elbukott a Likud javaslata, amely újabb heteket adott volna a jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér pártnak  koalíciós válság megoldására, valamint a 2020-as és 2021-es költségvetés elfogadására.

 A Likud obstrukciós beszédekkel húzta az időt éjjel 1 óráig, amikorra mindenkit mozgósított, és úgy vélte, többséget szerzett, annak ellenére, hogy a Kék-Fehér bejelentette, távol marad a szavazástól. Azonban a Kék-Fehér három ,,lázadó" képviselője váratlanul megjelent a plénumon, és az indítvány ellen szavazott. 

Ők éjjel 1-ig az épület parkolójában, illetve a kneszet könyvtárában ,,bujkáltak". Szintén a javaslat ellene voksolt a Likud egyik politikusnője, akiről úgy tudták, hogy beteg, és aki a voksolás  után bejelentette, átlép Gideon Szaár új jobboldali pártjába.  

A helyi törvények szerint a május 17-én felesküdött kormánynak 100 nap alatt el kellett volna készítenie az idei költségvetést vagy a koalíciós megállapodásban rögzített kétéves, 2020-as és 2021-es büdzsét.

A Likud-Kék-Fehér megállapodás szerint a közös kormányzás felbomlása esetén Ganz kerül a választásokig az átmeneti kormány élére, kivéve, ha a költségvetésen bukik el a kabinet, tehát helyi politikai szakértők szerint ez Netanjahu ,,kilépési pontja", amellyel megakadályozhatja Ganz átülését a kormányfői székbe. Erre a májusban megkötött megállapodás kormányfői rotációt rögzítő pontja szerint 2021. novemberében került volna sor. 

Jiszrael Kac, a Likudhoz tartozó pénzügyminiszter 100 nap elteltével augusztus végére nem készített költségvetést, és ennek határidejét akkor egy külön törvénnyel elhalasztották december 23-ra.  A költségvetés december végére sem készült el – a helyi média szerint Netanjahu utasítására –, ami automatikusan új választásokat jelentett. 

Felborította a lapokat, hogy Gideon Szaár december elején váratlanul kilépett a Likudból, és Új Remény (Tikva Hadasa) néven új jobboldali pártot alapított. Bejelentette, hogy ha pártja bejut a kneszetbe, nem hajlandó koalícióra lépni Benjámin Netanjahuval. 

A közvélemény-kutatások szerint Szaár új pártjának megjelenése nyomán Izraelben lehetőség lesz jobbközép kormányt alakítani Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Likud részvétele nélkül is. 

Netanjahu az utóbbi napokban megpróbálta elhalasztani a választásokat, és intenzív tárgyalásokba kezdett Ganzzal a közös kormányzás új feltételeiről és a költségvetés benyújtásának újabb elhalasztásáról. Ezt a Kék-Fehérben kitört ,,lázadás" megakadályozta, elsősorban a jogállamiság megnyirbálását célzó, az igazságügy-miniszter jogköreit csorbító Likud-javaslatok miatt.

A várhatóan 2021. március 23-án esedékes új választások előtt azonban csak a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt tartozik biztosan Netanjahu vallásos-jobboldali tömbjébe, és mellettük kevésbé bizonyosan az askenázi ultraortodoxok Tóra pártja. Ez várhatóan nem jelent sem többséget, sem elég képviselőt annak megakadályozására, hogy más alakíthasson kormányt.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Egy nap alatt több mint 150 ezer embert oltottak be Izraelben
Hírek, lapszemle
Egy rabbi tartja a lelket a koronavírusos muszlimokban Izraelben

Kommentek