Izrael kész két fronton is harcolni, ha kell

2023. Október 16. / 09:32


Izrael kész két fronton is harcolni, ha kell

– A Hezbollah az északi határ eszkalációján dolgozik Irán irányítása és támogatása mellett. Izraelnek erős hadserege van, amely készen áll két fronton, sőt még több fronton is harcolni –  közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője tegnap este az északi határon és a Gázai övezet mellett kialakult helyzetre utalva. Az Egyesült Államok újabb anyahajókat és csatarepülőgépeket irányított a térségbe az elrettentő erő fokozására.

„Teljes mértékben együttműködünk az Egyesült Államokkal az ország érdekeinek védelmében" – hangsúlyozta Daniel Hagari a hadsereg nevében Washington segítségének jelentőségét.    

A szóvivő bejelentette, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a Gázai övezetbe hurcoltak érdekében. „Ez a legfontosabb számunkra" – mondta, és azt is közölte, hogy eddig 155 túsz családját értesítették, és mellettük 289 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.    

– A Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 000 lakost evakuáltak délre – mondta Hagari az övezet északi részének kitelepítésével kapcsolatban. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogy minél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban.    

Az izraeli hírszerzés szerint az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek a múlt szombati Izrael elleni terrortámadás után.

Joe Biden: az USA egyszerre két háborúban is képes támogatást nyújtani

Az Egyesült Államok képes egyszerre biztosítani Izrael és Ukrajna támogatását, miközben fenntartja saját „átfogó nemzetközi védelmét" – jelentette ki Joe Biden egy vasárnap közvetített interjúban.    

Az elnök a CBS országos televízió műsorában az Egyesült Államok kötelességének nevezte, hogy ellássa Izraelt és Ukrajnát a segítséggel, amire, véleménye szerint, megvan a képessége is.

„Mi vagyunk az Egyesült Államok, a történelem legerősebb nemzete" – fogalmazott, és feltette a kérdést, hogy ha az Egyesült Államok nem tud mindkét háborúnak megfelelni, akkor melyik ország lenne erre képes.    

Ugyancsak a CBS csatornán Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap kijelentette, hogy a következő héten Joe Biden a kongresszushoz fordul kiegészítő költségvetési forrásokért, amelyek lehetővé teszik Ukrajna és Izrael további támogatását a fegyveres konfliktusokban. 

Az izraeli válsággal kapcsolatban a nemzetbiztonsági tanácsadó nem zárta ki, hogy Irán valamilyen formában, közvetlen módon is bekapcsolódik a háborús helyzetbe. Ezért az Egyesült Államoknak is fel kell készülnie bármilyen előre nem látott történésre – hangoztatta. A libanoni Hezbollah fegyveres szervezetet Irán proxi fegyveres erejének nevezte, jelentős katonai erőforrásokkal, ami tovább növeli az eszkaláció veszélyét.

Sullivan azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak vannak kommunikációs csatornái Irán felé, és ezeken keresztül szintén figyelmeztette Teheránt a válságba való közvetlen bekapcsolódás következményeire.

USA: Kineveztek egy közel-keleti humanitárius ügyekért felelős különmegbízottat

– Közel-keleti humanitárius ügyekért felelős amerikai különmegbízottat nevezett ki a Fehér Ház – jelentette be az amerikai külügyminisztérium vasárnap.    

A közlemény szerint Joe Biden amerikai elnök megbízása alapján David Satterfield korábbi nagykövet vezeti az amerikai diplomáciai munkát a gázai humanitárius válság megelőzése érdekében. A széles közel-keleti tapasztalattal rendelkező diplomata feladata lesz az ENSZ-szel együttműködve, hogy elősegítse a segélyszállítmányok eljuttatását a rászorulókhoz, valamint a civilek biztonságának megteremtése - olvasható a tájékoztatásban.    

A Fehér Ház közölte, hogy a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet fegyveresei nem engedik elhagyni az amerikai állampolgároknak a Gázai övezetet Egyiptom felé, annak ellenére, hogy Kairó ezt lehetővé tenné.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN hírtelevízióban a fejleményekről azt mondta, Egyiptom beleegyezett a határai megnyitásába az amerikaiak előtt, valamint Izrael ígéretet tett arra, hogy biztosítja az átkelő környékét, ameddig ez lehetséges, miközben a Hamász próbálja ezt megakadályozni. Az illetékes úgy fogalmazott, „éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy biztosítani tudják az amerikaiak kijutását".    

Vasárnapi egyiptomi tárgyalása után Antony Blinken külügyminiszter azt ígérte, hogy a rafahi átkelő megnyílik. Az amerikai diplomácia vezetője az Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel tartott megbeszélését követően azt mondta, hogy "az ENSZ-szel, Egyiptommal és Izraellel, valamint más szereplőkkel együttműködve létrejön egy mechanizmus, aminek révén a segítség bejuthat" a Gázai övezetbe.    

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora a Fox News hírtelevízió vasárnapi adásában kijelentette: az Egyesült Államoknak nincsenek tervei és szándékai arra, hogy amerikai erőket vessen be, de tart a konfliktus eszkalációjától. „Nem akarjuk, hogy bármely szereplő, legyen az állam, mint Irán, vagy terrorista csoport, mint a Hezbollah, kiszélesítse a konfliktust" – fogalmazott. 

Hozzátette: Joe Biden az elrettentő erő fokozásaként irányította a Földközi-tenger keleti medencéjébe a Gerald R. Ford repülőgép-hordozó vezette hadihajórajt, valamint ebből a célból indult el a térségbe kísérőhajóival a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó.    

Az Egyesült Államok Légi Bevetési Parancsnoksága (US Air Combat Command) vasárnap bejelentette, hogy további amerikai harci repülőgépek érkeztek a Közel-Keletre az amerikai védelmi pozíciók erősítésének keretében. A közlés szerint A-10 Warthog csatarepülőgépek érkeztek a térségbe. Korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint a lépés célja, hogy megelőzzön bármilyen iráni agressziót, valamint a harcok átterjedését Izrael határain túlra.

(MTI)

(Címlapkép: Warthog csatarepülőgépek. Fotó: Reuters/U.S. Air Force)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyertek velünk sávuótra a Benjamin oviba!
Megemlékezések
Holokauszt 80 emlékév – Megemlékezés Komáromban