Izrael: ha zárva marad a parlament, akkor Ganz nem tud kormányt alakítani

2020. Március 19. / 16:29


Izrael: ha zárva marad a parlament, akkor Ganz nem tud kormányt alakítani

Jeruzsálemben a kneszet megnyitására szólított fel Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke csütörtökön – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Az ügy előzménye, hogy Juli Edelstein, a Likud párthoz tartozó parlamenti elnök egy erősen vitatott lépésben tegnap berekesztette a törvényhozás munkáját. 


A legfelsőbb bíróság azon beadvány miatt ült össze, amely a civilek titkosszolgálati eszközökkel történő nyomon követését nehezményezte, ugyanis a kormány az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyása nélkül felhatalmazta a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot a koronavírussal fertőzöttek digitális nyomon követésére. 

A grémium csütörtöki ülésén Eszter Hajut elnök azt firtatta, hogy miért nem  ül össze a plenáris ülés a kormányzati felügyelet előmozdítása érdekében. A kneszet képviselőjenek válasza szerint azért, mert a kneszet elnöke nem vette napirendbe ezt az ügyet.

„Össze lehet  hívni a kneszet plenáris ülését, és kinevezni a bizottságokat?" – kérdezte a legfelsőbb bíróság elnöke a ynet szerint. 

„Elvileg igen" – felelte a kneszet jogi képviselője.

Hajut azt is tudni akarta, hogy meg lehet-e alakítani a külügyi és védelmi bizottságot, és ezzel megoldható-e a Sin Bet parlamenti felügyeletének kérdése. A válasz szerint noha ennek nincs jogi akadálya, de mivel Juli Edelstein, a kneszet elnöke nem vette napirendre ezt a kérdést, így mégsem lehetséges. 

Az ügy előzménye, hogy Juli Edelstein, a Likud párthoz tartozó  parlamenti elnök szerdán egy erősen vitatott lépésben berekesztette a törvényhozás munkáját, miután a jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt nem tudott megállapodni a parlamenti bizottságokat felállító egyeztető bizottság összetételében, ahol a Kék-fehér és a vele szövetséges pártok többséget követeltek a március eleji választások eredménye alapján. 

A kneszet bezárása, és a civilek titkosszolgálati nyomon követése ellen a gyülekezési tilalom ellenére mintegy százan tüntettek csütörtökön a parlament épületénél, ahol a rendőrség kilenc embert őrizetbe vett az egészségügyi minisztérium rendelete áthágásának indokával a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint.

A demokrácia megsértése ellen tiltakozva több száz kocsiból álló, izraeli és fekete zászlós autókonvoj tartott csütörtökön a kneszethez. A rendőrség megpróbálta megakadályozni a konvoj városba jutását, ötszáz és ezer sékeles (mintegy negyvenöt és kilencvenezer forintos) bírságokat osztogattak, majd oszlatni kezdték a kneszethez vonult demonstrálókat.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek