„Gázában olyan bombázás volt, amilyet még soha nem láttunk"

2023. Október 28. / 20:50


„Gázában olyan bombázás volt, amilyet még soha nem láttunk"

Az izraeli hadsereg ma közölte a Reuters-szel, hogy az éjszaka folyamán behatolt a Gázai övezet északi részébe, és gyalogos és páncélos alakulataival „kiterjesztette a katonai műveletet”. Az Izraeli Védelmi Erők vezetője, Daniel Hagari videóüzenetben arra kérte Gáza északi lakosságát, hogy a saját biztonságuk érdekében meneküljenek délre.

– Izrael múlt éjszakai légicsapásai több száz épületet romboltak le Gázában – közölte a Hamász vezette terület polgári védelmi szolgálata az AFP hírügynökséggel. Több ezer másik ház is megrongálódott – mondta az AFP-nek egy szóvivő, hozzátéve, hogy az intenzív bombázások „megváltoztatták a tájat” Gáza északi részén.

A 24.hu portál nemzetközi sajtóra támaszkodó összefoglalója azt írja: az izraeli hadsereg megölte a Hamász légi hadműveleteinek vezetőjét, Asem Abu Rakabát. Állítólag ő volt a felelős az izraeli katonai állások elleni dróntámadásokért. Izrael azt is közölte, hogy éjszaka 150 földalatti célpontot támadtak Gáza északi részén.

– A Gázai övezet északi részén olyan mértékű bombázás volt, amilyet még soha nem láttunk – írta a BBC helyszíni tudósítója. A mentők azt mondták az újságírónak , hogy nem tudtak kommunikálni senkivel, ezért csak a robbanások irányába hajtottak.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte a Reuters-szel, hogy az éjszaka folyamán behatolt a Gázai övezet északi részébe, és gyalogos és páncélos alakulataival „kiterjesztette a katonai műveletet”. Daniel Hagari katonai szóvivő közölte, hogy az izraeli erők még mindig „a terepen vannak”. Hagari azt is elmondta, hogy szombaton engedélyezték az élelmiszert, vizet és gyógyszereket szállító teherautók bejutását Gáza déli részére.

Abu Marzouk, a Hamász egyik tisztviselője a RIA orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium átadott egy listát, amelyen nyolc név szerepel, akik mind kettős, orosz-izraeli állampolgársággal rendelkeznek. „Nagyon odafigyelünk erre a listára, és óvatosan fogjuk kezelni, mert Oroszországot a legközelebbi barátunknak tekintjük – mondta Marzouk. Hozzátette: egyelőre keresik ezeket az embereket, de amint megtalálják őket, szabadon engedik a túszokat.

Ma Recep Tayyip Erdoğan török elnök felszólította Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet támadását – írja az MTI. Izrael „azonnal hagyja abba ezt az őrületet”! – követelte a politikus.

A Hamász szóvivője ma azt közölte, hogy az általuk elrabolt 230 izraeli túszt akkor engedik el, ha Izrael az összes, bebörtönzött palesztin rabot elengedi – írja az AFP. Abu Obeida azt is mondta, hogy a palesztinok „várják” az izraelieket, és hatalmas vereséget mérnek majd rájuk, ez pedig a cionizmus végét is jelenti.

Forrás: AFP, BBC, Reuters, 24.hu 

Címlapkép: Reuters – Violeta Santos Moura via Jerusalem Post

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek