EU-biztos: jogellenes Ciszjordánia annektálása

2020. Április 23. / 18:42


EU-biztos: jogellenes Ciszjordánia annektálása

Az Európai Unió (EU) álláspontja az 1967-ben elfoglalt palesztin területek helyzetével kapcsolatban változatlan: nem ismeri el az Izrael fennhatóságát a megszállt ciszjordániai terültek felett – közölte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. 


Josep Borrell  (képünkön) arra reagált, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban szerdán kijelentette: a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az új izraeli kormány ügye, ezekről „az izraeli kormány hozza meg a végső döntést.” Palesztin vezetők elítélték csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentését.

Josep Borrell nyilatkozatában hangsúlyozta: az unió álláspontja szerint Ciszjordánia annektálása a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Az Európai Unió továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és annak szélesebb körű következményeit, szükség esetén azoknak megfelelően fog eljárni. Ugyanakkor Borrell jelezte azt is, hogy a koronavírus elleni küzdelemben szorosan együtt fog működni az új izraeli kormánnyal.

Benjamin Netanjahu  izraeli kormányfő a zsidó telepek gyors annektálását sürgeti, míg a hozzá képest centristának tartott korábbi vetélytársa, Beni Ganz  (akivel hamarosan egységkormányt alakít) fokozatosabb folyamatot látna szívesebben.

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek