Bennett: „Egymillió izraeli telepest Júdeába és Szamáriába"

2020. Január 09. / 08:53


Bennett: „Egymillió izraeli telepest Júdeába és Szamáriába"

„Az a célunk, hogy egy évtizeden belül egymillió izraeli állampolgár éljen Júdea és Szamária területén" – mondta szerdán Naftali Bennett védelmi miniszter (címlapképünkön), azonnali bírálatot váltva ki a Palesztin Hatóság részéről.


„Az a célunk, hogy egy évtizeden belül egymillió izraeli állampolgár éljen Júdea és Szamária területén" – jelentette ki Naftali Bennett, a kormány által használt bibliai nevén említve a megszállt Ciszjordániát. „Védelmi miniszterként hivatalosan kijelentem, hogy Izrael politikája értelmében a C övezet az övé, azaz hozzánk tartozik" – fűzte hozzá Bennett, az oslói megállapodásokban meghatározott három övezet egyikére utalva, amely a francia hírügynökség megállapítása szerint a palesztin területek durván 60 százalékát teszi ki.

Az izraeli parlament egyik radikális jobboldali pártjához tartozó, s a védelmi miniszteri posztra tavaly ősszel kinevezett Bennett erről egy jeruzsálemi sajtóértekezleten beszélt, amelynek témája az úgynevezett „Pompeo-doktrína" volt. A Mike Pompeo amerikai külügyminiszterről elnevezett doktrína a Washington palesztin területekkel kapcsolatos politikájában beállt változásokat takarja.

izr.jpg

A Fehér Ház – miután korábban már elismerte az annektált Kelet-Jeruzsálemet Izrael osztatlan fővárosaként, a Szíriától elfoglalt Golán-fennsík egy részét pedig Izrael részének nyilvánította – tavaly november közepén kijelentette, hogy nem tekinti többé a nemzetközi jogba ütközőnek a megszállt Ciszjordánia területén létesített zsidó telepeket. Az amerikai döntés felháborította a palesztinokat, és bírálatokat váltott ki az ENSZ, Franciaország és az arab országok részéről.

A ciszjordániai zsidó telepek lakossága már jelenleg is 400 ezer fő körül van, miközben a terület mintegy 2,7 millió palesztinnak az otthona. Kelet-Jeruzsálemmel együttvéve, összesen mintegy 600 ezer telepes él már az Izrael által megszállt vagy bekebelezett területeken.

A megszállt Ciszjordánia és az annektált Kelet-Jeruzsálem zsidókkal való benépesítése 1967 óta minden izraeli kormány alatt zajlott, a folyamat azonban felgyorsult az utóbbi években, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és washingtoni szövetségese, Donald Trump elnök ösztönzésével.

Bennett szerdai sajtóértekezletét megelőzően az illetékes izraeli hatóságok több mint 1900, a palesztin területeken létesítendő új lakás építési engedélyét hagyták jóvá.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jaffe családsegítő: Erős háló a zsidó közösségen belül
Mazsihisz hírek
Egy százalékos adófelajánlás: az élen a Mazsihisz!

Kommentek