Zsidó sajtó: megjelent az Új Élet és a Pesti Sólet legfrissebb száma

2019. Augusztus 05. / 15:42


Zsidó sajtó: megjelent az Új Élet és a Pesti Sólet legfrissebb száma

Többek között színes izraeli hírekkel, érdekes életképekkel, történelmi visszatekintésekkel, és az idei Zsidó Kulturális Fesztivál beharangozójával szolgál a Mazsihisz lapja, valamint a Dohány utcai körzet havi kiadványa.


Az Új élet 74. évfolyamának 14. száma címoldalon számol be a pécsi zsinagóga felavatásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségről, Heller Ágnes és Ungvári Tamás haláláról, valamint Szenes Hanna és Pataki Ferenc Dombóváron fölavatott domborművéről. A lapban tudósításokat olvashatunk mártírmegemlékezésekről, Sir Moses Montefiore példaértékű életúrjáról, és olvashatunk egy portrét is Cabello Colini Borbála tévébemondóról. Kardos Péter rabbi, a lap főszerkesztője az öninterjú sorozatban ezúttal azt a furcsaságot tűzi tollhegyre, hogy az idei Judapest fesztivál – szerinte sajnálatos módon – éppen a szlichoti megemlékezés idejére esik.

A Pesti Sólet XVII. évfolyamának 7. száma címoldalon Bródy János dalszerző, szövegíró, énekes portréját hozza, ezzel vezetve föl a Zsidó Kulturális Fesztivál 7-10. oldalon olvasható beharangozóját. Frölich Róbert főrabbi második oldalon található rovatában ezúttal Goldziher Ignácról, s vele kapcsolatosan az arab és a zsidó filozófia kölcsönhatásáról olvashatunk. Dombi Gábor Rendszerváltás a Síp utcában – A magyar zsidóság 30 év távlatából címmel közöl egy anyagot arról a kerekasztal-beszélgetésről, amely a rendszerváltás eseményeire tekint vissza zsidó megszólalók révén.

Ezen kívül a Pesti Sóletben egy részletet olvashatunk Benedek István Gábor: Európa keringő című, idén megjelent könyvéből, Dési János a Vendégoldal című rovatban pedig arról ír, hogy Horthy idején miként zajlott le a zsidó vallás lefokozása. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Heisler András: Nem bezárkózni, nem gettósodni kell
Mazsihisz hírek
Közös ima egy debreceni lakásban
2020. Május 26. / 20:40

Közös ima egy debreceni lakásban

Mazsihisz hírek
Változik a nyitvatartási rend a Kozma utcai temetőben

Kommentek