Zsidó bevándorlók: nekik köszönhetjük a vírus ellen megmentőnek tűnő vakcinát

2020. November 17. / 10:28


Zsidó bevándorlók: nekik köszönhetjük a vírus ellen megmentőnek tűnő vakcinát

A Pfizer és a BioNTech nevű óriáscégek a napokban 200 millió adag koronavírus elleni, általuk kifejleszett vakcinajelölt szállításáról állapodtak meg az Európai Unióval 200 millió adag oltóanyag leszállítására és további 100 millió adag lehetséges megvásárlására. A Pfizer vezető tudósa, Mikael Dolsten felhívta a figyelmet: a vakcina kifejlesztésében zsidó bevándorlók elévülhetetlen érdemeket szereztek.


Amikor Mikael Dolsten, a Pfizer amerikai multinacionális gyógyszergyártó cég vezető tudósa és munkatársai a connecticuti irodájukban megtudták, hogy a koronavírus ellen az ő közreműködésükkel kifejlesztett vakcina 90 százalékos hatékonyságot mutat, örömökben mindannyian szó szerint felugrottak és egymás nyakába borultak. Lelkesedésüket Mikael Dolsten pár nappal később egy ZOOM-konferencián – hangjában érezhető megrendüléssel – ezzel magyarázta: ez a fejlesztés az elmúlt száz év egyik legnagyobb jelentőségű egészségügyi előrelépése a világon.

De mindez nem csak abból a szempontból fontos, hogy úgy tűnik, megvan a gyilkos vírus ellenszere, hanem abból a szempontból is, hogy a fejlesztés jelentős részben bevándorlókhoz, s köztük sok zsidóhoz köthető. 

Ennek kapcsán Dolsten így fogalmazott: az Egyesült Államokban sok nagyszerű tudományos áttörés fűződik bevándorlókhoz, ezen belül különös jelentőséggel bír a zsidóság hozzájárulása az emberiség javára, és igaz ez ez orvostudományban is. 

Maga Mikael Dolsten is zsidó családból származik, és 2004-ben Svédországból vándorolt be az Egyesült Államokba. A Pfizer óriáscég vezérigazgatója, Albert Bourla ugyancsak zsidó, ő a görögországi Tesszaloniki város zsidó közösségéből származik, sőt, a fejlesztésben közreműködő amerikai vállalat, a Moderna orvosi főtanácsadója, Tal Zaks is zsidó, aki Izraelből települt át az Államokba.

(A The Jerusalem Post  cikke  alapján)

A Pfizer és a BioNTech november 11-i közleménye

A Pfizer és a BioNTech 200 millió adag SARS-CoV-2 elleni mRNS alapú BNT162b2 nevű vizsgálati vakcinajelölt szállításáról állapodott meg az Európai Unióval. A megállapodás célja 200 millió adag oltóanyag leszállítása és további 100 millió adag lehetséges megvásárlása. 

A szállítások 2020 végéig kezdődnének a szabályozó hatósági jóváhagyástól függően. Az Európai Unió részére szállítandó vakcinákat a BioNTech németországi és a Pfizer belgiumi telephelyein gyártják. 

A jelenlegi előrejelzések szerint a két vállalat 2021 végére várhatóan 1,3 milliárd adag oltóanyagot gyárt majd világszerte. 

(A közlemény teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.)

(Címlapkép: laboratóriumi munka a Pfizernél – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek