Zéró tolerancia Szlovákiában: Elítéltek egy holokauszttagadót

2024. Január 25. / 14:09


Zéró tolerancia Szlovákiában: Elítéltek egy holokauszttagadót

Szélsőséges bűncselekmények elkövetésében bűnösnek találta Marián M. vádlottat ma a szlovákiai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS). Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a férfi ítélete, a bíróság ugyanis a teljes ítéletet csak holnap tudja kihirdetni. Ennek az az oka, hogy a mai tárgyaláson az indoklás felolvasása igen hosszúra nyúlt: a bíró az ebédszünetig 9 bűncselekményt olvasott fel a vádiratban szereplő 43-ból...

Marián M. holokauszttagadó bejegyzéseket írt a közösségi hálón, illetve tett közzé videófelvételeken és a könyvében, megkérdőjelezte a második világháborús zsidó áldozatok számát is. A bűncselekményeket 2017 és 2021 között követte el.

Marián M.-et 2022 januárjában tartóztatták le szélsőséges eszméket hirdető és alapjogokat elnyomó csoport létrehozása és támogatása miatt, továbbá szélsőséges tartalmak létrehozása, a holokauszt tagadása és a holokauszt helyeslése miatt, elnyomó rendszerek bűneinek tagadása és emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények tagadása miatt. 

A Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) a vádlottat ma bűnösnek találta szélsőséges bűncselekmények elkövetésében. Az ítélet nem jogerős. A bíró az indoklás felolvasását követően hirdeti ki a teljes ítéletet, feltehetően csak pénteken (január 26-án.). Az ebédszünetig 9 bűncselekményt olvasott fel a vádiratban szereplő 43-ból. 

„Csak a teljes ítélet kihirdetését követően nyilatkozunk” – jelentette ki a Különleges Ügyészség ügyésze. 

 „Védencem politikailag exponált ügynek tekinti az eljárást. Teljes mértékben visszautasítja az ellene felhozott vádakat és az egyelőre csak részlegesen ismertetett ítéletet” – mondta Martin Masný, a vádlott ügyvédje. Hozzátette, hogy fellebbezni fog.

Forrás: TASR.sk

Címlapkép: Sang Hyun Cho – Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek