Rohonci vérengzés: újabb kutatás a munkaszolgálatosok sírjai után

2020. Szeptember 23. / 18:18


Rohonci vérengzés: újabb kutatás a munkaszolgálatosok sírjai után

Tovább folytatják a kutatásokat az 1945 márciusában a Rohonc határában kivégzett és eltemetett 200 magyar munkaszolgálatos tömegsírja után.  A héten kezdődő munkálatokat a burgenlandi tartományi kormányzat is támogatja anyagilag. 


A korábbi sikertelen kutatások, korabeli légifelvételek, geofizikai mérések alapján a szóba jöhető terület nagyságát 89 hektárban határozták meg, azaz most körülbelül 180 futballpályányi területet kell átkutatni. 1969 óta próbálják megtalálni a kivégzettek sírjait, eddig különböző módszerekkel 6,3 hektárt sikerült átvizsgálni. A kutatást most az osztrák Bundesdenkmalamt (BDA – Szövetségi Emlékmű Hivatal), az Arbeitsgemeinschaft Geschichte und Archäologie (Történelmi és Régészeti Munkacsoport) folytatja.

A jelenlegi kutatás alapját az amerika légierő 1945. februárjában készített légifotói jelentik. A szörnyűséges mészárlás helyszínétől, a Kreuzstadl-től (a formája alapján Keresztpajtának nevezett épület, amely a munkaszolgálatások szálláshelye volt, ez látható címlapképünkön) keletre és délre különböző hadállások, tankelhárító-, futó- és védőárkok láthatók. Mivel 1945 nyarán szintén készültek légifelvételek, kiderült, hogy a védművek egy része megváltozott vagy el is tűnt. Nem hivatalos információk szerint a szakértők azt gyanítják, ilyen részeken temethették el a kivégzett munkaszolgálatosokat. Idén a Remise-nek (Remíz) nevezett erdőrészlettől keletre fekvő szántóföldeken folyik a kutatás.

Az ügyről 2017-ben készült cikkünket ide kattintva olvashatják.

FORRÁS: SAVARIAFORUM

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek