Ötgyermekes, ultraortodox édesanya vált maratoni futóbajnokká Izraelben

2020. Augusztus 13. / 12:05


Ötgyermekes, ultraortodox édesanya vált maratoni futóbajnokká Izraelben

Beatie Deutsch egyszerre modern, emancipált élsportolónő és ötgyermekes, ultraortodox édesanya, aki hosszú szoknyában fut, kényelmetlen bár, mint mondja, de soha nem változtatna ezen a szokásán és mélyen hiszi, hogy a tehetségét Istentől kapta. Ő a világ zsidóságát megszólító kampány arca: fussunk vagy gyalogoljunk Izraelért. 


Négy éve csak formába akart lendülni, aztán eléggé belejött. Mint mondta: „meg szeretné mutatni, hogy nem kell választanod a szenvedélyeid és az értékrended, a gyereknevelés és a karrier között". Mélyen és hagyományosan vallásos családban nőtt föl, évek óta Izraelben él, a férje, aki maga is sportember, lelkesen támogatja maratonista erőfeszítéseit és büszke rá, akárcsak a gyerekei, akik minden versenyen ott vannak, hogy szurkoljanak a villámgyors és kitartó Beatie Deutschnak.

be2.jpgFotók: Beatie Deutsch/Facebook

A példája azt hivatott megmutatni, hogy – akárcsak minden más életmód esetében – az ultraortodox zsidóknak is lehet teljes életet élniük, nem kell nőként egy elavult családmodellt, családi szereposztást elfogadniuk, lehetnek maratoni futók öt gyerek édesanyjaként is. Az kell hozzá, hogy reggel, mielőtt a gyerekek felkelnek, elmenjen futni az ember és utána kezdje családanyaként a napot, szóval rengeteg lemondás és kitartás kell hozzá, Beatie Deutsch azonban sem az ultraortodox életformától, sem a futástól nem tud és nem akar egyáltalán megválni, akik a közösségen belül kritizálják, azokra pedig rá sem hederít. Bátor, önálló, emancipált és utraortodox.

Azt próbálja elérni, hogy az olimpiai számot, amelyben indulna, tegyék át sábeszről egy olyan napra, amikor beszállhat a mezőnybe ő is társai mellett, ezzel a moszlim atlétáknak is szívességet tenne, minden vallás híveinek jár szerinte az egyenlő elbánás, úgyhogy nem csak a saját érdekeit szeretné érvényesíteni.

Jelenleg egy Izraelt erősítő, az Izraelhez fűződő kapcsolatokat szorosabbra fűzni kívánó, futásra buzdító fundraising kampány reklámarca, amelyet az Olami nevű szervezet ötölt ki. Mert kétségkívül szerepminta és példakép Beatie Deutsch. 

Éljenek az ötgyeremekes, ultraortodox, önkiteljesítő, szabad és boldog maratonista édesanyák!

FORRÁS: THE JEWISH CHRONICLE

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek