Obama: az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell

2010. Január 28. / 22:37


Obama: az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell

Forrás: MTI

Az amerikai elnök az egykori haláltáborhelyszínén, a lengyelországi Oswiecimben tartott aznapi megemlékezés részvevőinek, köztük túlélőknek küldött üzenetet.


Előre felvett üzenetéből a washingtoni Fehér Ház közölt részleteket. Obama hangsúlyozta: az ember nem szemlélheti tétlenül a gonosz cselekedeteit. Méltatta a túlélők bátorságát, hogy visszatértek oda, ahol a második világháború idején csaknem egymillió zsidót öltek meg. "Számunkra, akik nem éltük meg azokat a sötét időket, soha nem lesz igazán érthető, mit jelent, amikor az embernek szó szerint a karjába marják a gyűlöletet" - mondta, s hozzáfűzte, "értjük az üzenetet, amelyet szívükben hordanak".

obamaspeech.JPG
A képre kattintva megtekintheti a teljes beszédet

Az elnök arról is szólt: miközben arra emlékezünk, hogy az ember milyen gonoszságra képes, Auschwitz egy másik történetet is elmond, azt, hogy az ember jóra is képes. Erről szólnak a könyörület apró cselekedetei, például amikor némi kenyéradomány mentette meg egy gyerek életét, és az ellenállás nagy tettei, közöttük az, amikor felrobbantottak egy krematóriumot, hogy megállítsák a mészárlást. "Önök nem egykori rabok, Önök élő emlékművek, itt hagyott szeretteiknek és azon szellemiségnek az emlékművei, amely fenntartására a mi időnkben is törekedni kell.

Nemcsak tanúságtételről, hanem annak a tehernek a viseléséről van szó, hogy meglássuk közös emberségünket, küzdjünk az antiszemitizmus és tudatlanság minden formája ellen, és ne szemléljük tétlenül a gonoszt, bármikor és bárhol is mutatja meg ocsmány arcát" – üzente Obama a túlélőknek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek