Netanjahu miniszterelnök már Joe Biden győzelmére figyel?

2020. Augusztus 25. / 09:25


Netanjahu miniszterelnök már Joe Biden győzelmére figyel?

Érdekes háttérelemzést közölt a Népszava azzal kapcsolatban, hogy a napokban Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok békét kötött egymással. Az elemző szerint a két érintett ország olyannyira előretekintő, hogy az amerikai elnökválasztáson jelenleg jóval esélyesebbnek látszó demokrata jelölt, Joe Biden győzelmére is bebiztosították magukat.


Az Emírségek és Izrael közötti viszonyt normalizáló ,,Ábrahám-egyezmény” a washingtoni kormányzat közvetítésével jött létre, a békemegállapodás pedig az újraválasztásáért kampányoló amerikai elnök eddigi leglátványosabb külpolitikai sikerének tekinthető – annak ellenére, hogy a paktum valójában csak hivatalossá tette az évek óta létező együttműködést és érdekszövetséget – írja ma megjelent háttérelemzésében Rostoványi András.

A két érintett ország azonban nem csupán Donald Trump kedvére tett, hanem a novemberi elnökválasztáson jelenleg jóval esélyesebbnek látszó demokrata jelölt, Joe Biden győzelmére is bebiztosították magukat. Egyrészt mind Benjamin Netanjahu, mind az Emírségek de facto vezetője Mohamed bin Zájed trónörökös tanúbizonyságot tett a kompromisszumkészségéről, jó pontokat szerezve ezzel a liberális oldalon. Az izraeli miniszterelnök az alku részeként átmenetileg még arról is lemondott, hogy annektáljon egyes ciszjordániai területeket, köztük az illegálisan létesített telepeket. Másrészről a paktum komoly érv amellett, hogy adott esetben a Biden-kormányzat is folytassa az Iránnal szembeni konfrontációt, hiszen az bizonyíthatóan előmozdíthatja az arab-izraeli béke ügyét.

Az elemző meghegyzi: az Emírségek példáját követve valószínűleg további arab országok rendezhetik kapcsolatukat Izraellel, de jelentősebb megbékélési hullámra egyelőre nem lehet számítani. Vezetőikkel ellentétben ugyanis az arab országok lakossága továbbra is szolidáris a palesztinokkal, illetve ellenérzéseket táplál a zsidó állammal szemben. A katari Arab Center for Research and Policy Studies 2018-as, tizenegy arab országra kiterjedő felmérése szerint a megkérdezettek 91 százaléka ellenségként tekint Izraelre és 77 százaléka minden arab közös ügyének tekinti a palesztin-kérdést.

(Címlapkép: Biden és Netanjahu 2015-ben. Fotó: Politico.com)

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Három új botlatókövet helyeztek el a hétvégén
Izrael
Idén már nem lesz új választás Izraelben
2020. Augusztus 25. / 12:46

Idén már nem lesz új választás Izraelben

Kommentek