Miss Holokauszt-túlélő: egy 86 éves nagymama lett az idei győztes

2021. November 19. / 12:32


Miss Holokauszt-túlélő: egy 86 éves nagymama lett az idei győztes

Idén tíz jelentkező közül választották meg Miss Holokaust-túlélőt Izraelben. A szépségverseny célja, hogy tisztelettel adózzanak azon nők előtt, akik túlélték a náci népirtást – írta a Reuters alapján a CBC és a 24.hu.

A szépségverseny egyébként ugyanolyan volt, mind bármelyik másik, az indulók megcsináltatták a hajukat, sminkjüket és végig sétáltak a kifutón. A különbség talán annyi, hogy résztvevők 79 és 90 év közöttiek mind. Az évek óta megrendezésre kerülő a megmérettetés, csak tavaly maradt el a járvány miatt.

Azok után, amin átmentem a holokauszt alatt, sose álmodtam volna, hogy ott lehetek, ahol most vagyok egy nagy családdal: két gyerekkel, négy unokával és két dédunokával. És mégis itt vagyok, ebben a nagyszerű életkorban, 87 évesen. Isteni, leírhatatlan!

– nyilatkozta Kuka Palmon, egy romániai túlélő résztvevő. De nem ő, hanem egy másik romániai túlélő nyerte az egyik jeruzsálemi múzeumban tartott versenyt. Salina Steinfeld 86 éves, 1948-ben költözött Izraelbe, ő is dédnagymama már.

A szépségversenyt tavaly nem rendezték meg a világjárvány miatt, vannak, akik szerint jobb is volt, mert nem illő ez az elvesztett életek tisztelete miatt. Mintegy hatmillió zsidó vesztette életét a holokausztban.

A holokauszt-túlélők ernyőszervezetének elnöke még 2012-ben „hátborzongatóként” jellemezte a versenyt, és azt mondta, nem biztos, hogy erre van szüksége a túlélőknek. Shimon Sabag, a megmérettetést szervezője azt mondta, a fizikai megjelenés csak 10 százalékát adja a kritériumoknak.

Egy 2021-es induló unokája pedig úgy nyilatkozott, hogy az emberek megérdemlik, hogy lássák mennyi szépség van ezekben a nőkben, akik ilyen szörnyűségeken mentek át. Megmutatjuk nekik, mennyire szeretjük és becsüljük őket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Radnóti Miklós születésnapja
2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Zsidó világ
Botlatókövet raknak le ma a XII. kerületben