Megtörtént az első brit milá az Egyesült Arab Emírségekben

2020. Január 14. / 16:33


Megtörtént az első brit milá az Egyesült Arab Emírségekben

A zsidó vallási élet szempontjából történelmi jelentőségű esemény zajlott le múlt vasárnap Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában: megtörtént az első brit milá, azaz szövetségkötés és körülmetélési szertartás. Sem az újszülött, sem a szülei nevét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit árultak el: a szülők korábban Németországban éltek.


Jehuda Teichtal,  a Chabad mozgalom egyik berlini rabbija segítségével köttetett meg a szövetség az Örökkévaló és az újszülött zsidó fiúcska között múlt vasárnap az Egyesült Arab Emírségekben. Sem a fiú, sem a szülei nevét nem tudni, az esetről annyit jelentett a sajtó, hogy ez volt az Emírségek történetében az első zsidó körülmetélési szertartás.

yehuda.jpgJehuda Teichtal ortodox rabbi

Az Emírségekben kis létszámú zsidó közösség él, igaz, a jelenlétük csak az elmúlt pár évben kapott publicitást. Ennek talán az lehet az oka, hogy a kormányzat igyekszik mind Abu-Dzabiban, mind az ország legnépesebb városában, Dubajban – vagyis a kereskedelmi szempontból legfontosabb helységekben – vallási toleranciát mutatni. Ennek szellemében 2022-re ígérik megnyitni Abu-Dzabi első zsinagógáját.  

Az arab ország vezető rabbiját Jehuda Sarnának hívják, New Yorkból érkezett, és múlt év májusában foglalta el tisztségét az Emírségekben.

(Címlapkép: Abu-Dzabi esti fényben. David Rodrigo – Unsplash.com)

(A The Jewish Cronicle cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek