Megjelent az Európai Unió antiszemitizmus kézikönyve

2021. Január 13. / 14:42


Megjelent az Európai Unió antiszemitizmus kézikönyve

Az Európai Bizottság megbízásából készült kézikönyv célja, hogy megmutassa: hogyan lehet a gyakorlatban alkalmazni a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját. A kötet sok példát mutat be a meghatározás alkalmazására többek között a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a sport és a civil társadalom területén.


A negyvenöt oldalas kézikönyv  különböző európai országokban megesett zsidó-ellenes incidensek bemutatása révén ismerteti az IHRA antiszemitizmus-munkadefiníciója gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. Ehhez részletesen elemzi az antiszemita megnyilvánulásokat és bűncselekményeket, továbbá egy sor példát mutat be a meghatározás alkalmazására többek között a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a sport és a civil társadalom területén – írja a Szombat.

A kézikönyv innen PDF-formátumban letölthető (angol nyelvű változat).

Képernyőkép 2021-01-13 144030.pngA kötet borítója (A francia felirat magyarul: Mindenki együtt egységben az antiszemitizmus ellen)

Egyebek közt az alábbi példák olvashatók benne az antiszemitizmus különböző fajtáival kapcsolatban:

Definíció:
Radikális ideológia vagy szélsőséges vallási nézet nevében a zsidók megölésére vagy bántalmazására való felhívás, az ezekben való segédkezés vagy ezek megindokolása.

Példa:
Prága, 2018. október: A Pénzügyi és Államigazgatási Iskola nevű magánintézmény „Titkos társaságok” címmel hirdetett meg előadássorozatot, melyben szerepelt a „Cion Bölcseinek Jegyzőkönyve” is. Az előadást törölték.

Definíció:
A zsidókat, mint népet azzal vádolni, hogy ők a felelősek egyetlen zsidó személy vagy csoport által elkövetett valós vagy képzelt törvénysértésért vagy akár nem zsidók által elkövetett cselekményekért is.

Példa 1.
Bukarest, 2020. április: Az országos tévéállomásoknak küldött húsvéti üdvözletében a vírusokhoz hasonlította a zsidókat egy pap, aki így fogalmazott: „Jézus tanítványai féltek a zsidóktól és ezt nekünk zárójelben úgy kell érteni, hogy féltek a vírustól.”

Példa 2.
Magyarország, online 2020. november: Egy magyar állami tisztviselő és múzeumigazgató Soros György zsidó Holokauszt túlélőt „liberális Führernek” nevezte, és azzal vádolta, hogy Európát „gázkamrává” alakítja át. A cikkben a klasszikus antiszemitizmus példái is megtalálhatók, mint például az, hogy Soros György úgy irányítja az embereket, mintha gyalogok lennének egy világméretű sakktáblán.

 A Szombat teljes cikkét itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közösségi szolgálat
Pályázati felhívás – Folytatódik a JADbeJAD támogatás
Hírek, lapszemle
Holokausztkiállítás nyílt az Arab-félszigeten
Izrael
Silló Sándor: Ez az év legjobb híre!
2021. Június 04. / 14:31

Silló Sándor: Ez az év legjobb híre!

Kommentek