Makói séta a zsidó emlékhelyeknél

2022. Április 13. / 15:05


Makói séta a zsidó emlékhelyeknél

Középiskolások járták végig Makón a helyi zsidóság szempontjából fontos és emlékezetes helyeket tegnap Urbancsok Zsolt levéltárigazgató és Farkas Éva Erzsébet polgármester vezetésével – írja a Délmagyar.hu. A városban elhelyezett botlatóköveket egyúttal meg is tisztították a szennyeződésektől, az egyik megtisztítását a polgármester-asszony végezte.

A zarándokút – ahogyan a helyi zsidóság hagyományait ápoló Kecskeméti Ármin Baráti Társaságot is vezető Urbancsok Zsolt nevezte – a város főterén, az ügyvédi munkaközösség épületénél indult, ahol a Vidor-család háza állt. Urbancsok Zsolt megmutatott egy korabeli fekete-fehér családi fotót is róluk, majd elmesélte, milyen hányattatott sors jutott nekik. Szót kapott Farkas Éva Erzsébet is – kettejük mondandójából kiderült, hogy valaha Makón a lakosság lélekszámának mintegy 6 százalékát kitevő izraelita közösség élt, akik sokat tettek a városért, soraikban a helyi közélet nem egy megbecsült alakja állt. 

Az itteni ortodox zsidók tették például kereskedelmi kapcsolataik révén világhírűvé a makói vöröshagymát, és a két közösség egészen az 1920-as évekig példás harmóniában élt együtt, amelynek köszönhetően a Maros-parti város gyarapodott, fejlődött.

Botlatókövekből Makón összesen 7 darab van. Ezek a főtéren, a Csipkesor végénél, illetve a Bérpalota előtt, valamint az Eötvös utca járdájában vannak elhelyezve a holokauszt idején elpusztított zsidó polgárok emlékére. A kis réztáblák persze már kopottak, nehezen olvashatók. Éppen ezért a zarándokút mindegyik állomásánál – miközben Urbancsok Zsolt elmesélte a köveken megörökített emberek sorsát – egy-egy diák megtisztította ezeket. A séta utolsó állomásánál maga a polgármester vállalkozott erre a feladatra. A kövekhez aztán egy-egy szál virág és – zsidó szokás szerint – kavics került.

A Délmagyar.hu teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: a makói polgármester-asszony az egyik botlatókövet tisztogatja. Fotó: Szabó Imre/Délmagyar)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek