Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

2024. Február 12. / 10:52


Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség  vallási vezetője az általános iskolás évfolyamok közül a 7-8. osztályos korosztálynak, továbbá a középiskolásoknak ajánlja előadásait, amelyekben nagy hangsúlyt fektet a helyi kötődésű – makói és szegedi – eseményekre. Az előadások célja nem kizárólag a holokauszt témája, sokkal inkább a diákok érzékenyítése mások elfogadása, más kultúrák és vallások tiszteletben tartása iránt.

Tavaly kezdte el a fiatalságot megszólító küldetését Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 2023-ban csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást vármegyeszerte a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában – írja a szegedi Délmagyar.hu portál.

– Az előadásaim személyes történetekből épülnek fel. Azt a folyamatot igyekszem bemutatni, hogy a numerus clausustól hogyan jutottak el a deportálásokig. Onnantól, hogy kizártak valakit a felsőoktatásból, odáig, hogy harmincéves korában haláltáborba hurcolták. Tehát, hogy a közel 24 év alatt hogyan tudták a társadalmat olyan szinten manipulálni, hogy teljesen a zsidóság és a cigányság ellen forduljanak. Valamint, hogy az akkor még hátországgal nem rendelkező zsidóságot hogyan kényszerítették bele a borzalmakba – nyilatkozta Kendrusz Attila a Délmagyarnak. 

Mint mondta: „Ez a korosztály még nagyon könnyen befolyásolható. Fontos megláttatni velük, hogy a szélsőségek hová vezethetnek. Az ismeretlent mindig könnyebb megbélyegezni. Remélem, hogy az előadásaimon történő találkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy bepillantást nyerve egy másik kultúrába, vallásba, életstílusba, erősödjön nyitottságuk és toleranciájuk".

A Délmagyar írása teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek