Kárpótlást fizet a vészkorszakban zsidókat deportáló holland vasút

2020. Július 01. / 10:18


Kárpótlást fizet a vészkorszakban zsidókat deportáló holland vasút

A Holland Vasúttársaság (Nederlandse Spoorwegen – NS) vonalain a vészkorszakban mintegy 102 ezer zsidót deportáltak, ezért a társaság kárpótlás gyanánt 5 millió eurót (mostani árfolyamon 1,7 milliárd forintot) fizet a holokauszt emlékezetével foglalkozó intézményeknek. Zsidó szervezetek bírálják a döntést, szerintük a pénz kevés, ráadásul az áldozatok családjának járna.


A holland országos vasúttársaság (Nederlandse Spoorwegen – NS) bejelentette, hogy 5 millió euró kártpótlást fizet a holokauszt emlékét ápoló intézményeknek, köztük három olyan múzeumnak, amely egykori koncentrációs táborok helyszínén működik Westerborkban, Vught-ba n ésAmersfoortban. 

Zsidó szervezetek – a World Jewish Restitution Organization és a Central Jewish Board of Dutch Jewish – szerint az összeg elkeserítően alacsony, s azt kérik a cégtől, hogy gondolja újra a kárpótlás összegét, továbbá fizessen inkább az áldozatok hozzátartozóinak. Kritikájukban megfogalmazták, hogy az NS – ahelyett, hogy az ügyben zsidó szervezetekkel is egyeztetett volna – a legegyszerűbb megoldást választotta, s figyelmen kívül hagyta éppen azokat, akiknek a haláláért a vasúttársaság is felelős.

A vasúttársaság nem reagált a bírálatra, ám közleményében azt írja, hogy a cégnek a vészkorszakban játszott szerepe az NS történetének fekete lapjaira kívánkozik, továbbá betekintést nyújtanak abba, hogy milyen projektekre szánják az említett összeget. 

(Címlapkép: a westerborki holokauszt emlékmű)

Forrás: Eurojewcong.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek