Jom Kipur: Fokozott készültség Izraelben, készenlétben a hadsereg

2021. Szeptember 15. / 13:22


Jom Kipur: Fokozott készültség Izraelben, készenlétben a hadsereg

Fokozott biztonsági készültséggel várják idén a jom kipurt Izraelben – jelentette ma a Maárív című újság honlapja. A hétfői merényletek után – eszkalációtól tartva Ciszjordániában, valamint a gázai határ közelében – az izraeli hadsereg nagy erőkkel áll készenlétben.


A rendőrség is növelte erőit Jeruzsálemban, hogy a zsidó vallás szerda este kezdődő és csütörtök este véget érő legszentebb ünnepén, az engesztelés napján megakadályozzák autók bejutását a város főként arabok lakta keleti részéből a zsidók lakta nyugati lakónegyedekbe.

Jeruzsálemben a Siratófal előtti térnél is a szokásosnál nagyobb rendőri jelenlét lesz a szerda esti imák idején, a város rendőr-parancsnoka a határőrség és a rendőrség mellett önkéntesek bevetésével is védi a várhatóan idén is egybegyűlő sokezres tömeget.

A Gázai övezet határán is fokozott a készültség, miután az utóbbi héten három egymást követő napon is indítottak rakétákat szélsőséges iszlamisták a szomszédos izraeli civil települések ellen az övezetből. A támadások mögött ezúttal nem a térséget uraló iszlamista Hamász terrorszervezet állt, hanem az Iszlám Dzsihád nevű, szintén iszlamista szélsőséges alakulat. 

Szemben a korábbi évekkel, idén a jom kipur idején kellemes, vagyis viszonylag hűvös idő várható, amely megkönnyíti a böjtölést a hagyományokat betartók, és a kerékpározást a vallási törvényeket kevésbé követők számára. 

Szerda délután leáll az élet az egész országban, és lezárják Izrael nemzetközi kapuját is egy napra: a Ben Gurion repülőtéren az utasforgalom 13 óra 35 perctől egészen csütörtök este 23 óráig szünetel. Jom kipur idején – mivel a mentőautók és a rendőrség járműveinek kivételével teljesen leáll a közlekedés az egész országban – a nem vallásos településeken a gyerekek uralják az utcákat kerékpárjaikkal és rollereikkel, szabadon hajtanak az üres úttesteken.

Az izraeli egészségügyi minisztérium felszólította a lakosságot, hogy a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében idén is szabad téren – és ha lehet, maszk viselésével – tartsák az imákat. 

A szabadtéri imahelyek ötven főig mentesülnek a  zöld címke" szabályai alól, vagyis oltatlan felnőttek és negatív teszt nélküli 12 év alattiak is látogathatják azokat, de a zárt terekben csakis maszkban imádkozhatnak együtt az emberek.

(MTI)

(Címlapkép: katonák a siratófalnál. Fotó: Izraeli Védelmi Erők/IDF)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek