Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”

2022. Július 13. / 20:28


Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden ma megérkezett Izraelbe, ahonnan –  a legmagasabb rangú állami vezetőkkel való tárgyalások után – Szaúd-Arábiába vezet majd az útja. A Haaretz véleménycikke Biden látogatása kapcsán azt írja: az elnöknek az „új” Közel-Keletről egészen más képet festenek az izraeliek, mint az arab tárgyalópertnerek, sőt, egészen mást várnak Amerikától Izraelben, mint a térség arab országaiban.

Ma leszállt a Joe Bident és kíséretét szállító repülőgép Izraelben, ahol az amerikai elnököt Jaír Lapid miniszterelnök fogadta. A Ynetnews.com tudósítása szerint Biden elnök ellátogatott a Jad Vasem intézetbe, ahol holokauszttúlélőkkel találkozott, és koszorút helyezett el a mártírok emlékére. 

Az elnök bejegyzést tett az intézet vendégkönyvébe: „It is a great honor to be back – back to my emotional home. We must never, ever forget because hate is never defeated –  it only hides. We must teach every emerging generation that it can happen again unless we remember. That is what I teach my children and grandchildren – never forget”. 

Magyarul: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy visszatértem – vissza az érzelmeim honába. Soha, soha nem szabad engednünk a felejtésnek, mert a gyűlölet nem legyőzhető – hiszen rejtőzködik. Meg kell tanítanunk minden felnövekvő nemzedéknek, hogy ha nem emlékezünk, akkor minden újra megtörténhet. Ez az, amit megtanítok a gyerekeimnek és az unokáimnak: soha ne felejtsetek”.

HJswcvhjq_0_0_3000_2112_0_large.jpgAz elnök a Jad Vasemben koszorúzik (Fotók: AP)

A Haaretz című lapban David Makovsky azt írja, a látogatás kapcsán, hogy körútja során Biden az araboktól és az izraeliektől nagyon eltérő "új" Közel-Kelet képet kap majd, elvégre az arabok és az izraeliek nagyon is eltérő következményeket remélnek Biden elnök közel-keleti útjától.

A szerző szerint Izrael érdekei egyértelműek: a Zsidó Állam kívánsága az, hogy Biden adja jelét annak, hogy az USA továbbra is elkötelezett támogatója Izraelnek, és ez a jelzés legyen annyira emlékezetes, hogy a térségben a továbbiakban senki ne kérdőjelezze meg azt, hogy az Egyesült Államok feltétlenül Izrael oldalán áll és az amerikai-izraeli kapcsolatok jelentősek.

Ennek azért is van kiemelt jelentősége, mert arab vezetőktől ugyanakkor azt a vélekedést hallani, hogy az új amerikai energiapolitika fókuszba helyezése voltaképpen úgy értelmezhető, mintha a Közel-Kelet többé nem lenne első számú külpolitikai kérdés Washington számára. Arab vezetők szerint az Egyesült Államok most már leginkább a „három K-ra” összpontosít (Kína, Kovid, klímaügy), illetve most már előrébb lépett a fontossági sorrendben Ukrajna ügye is. 

(Forrás: Haaretz, Ynetnews)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek