Jelentősen nőtt az antiszemita esetek száma Ausztriában

2020. Augusztus 27. / 15:16


Jelentősen nőtt az antiszemita esetek száma Ausztriában

Nemrég jelent meg a 2019-es évről szóló osztrák antiszemitizmus-jelentés, amely 550 bejelentett esetet regisztrált, azaz az ügyek száma több, mint megkétszereződött öt év alatt. Több gyűlöletkeltő akciót is regisztráltak. A tavalyi incidensek Bécsben észlelt eseteinek legnagyobb részét, 43 százalékát gyalázkodások tették ki, 38 százaléka pedig az interneten felbukkant becsmérlésekből állt – írja mai számában a Népszava. 


Jelentősen megemelkedtek az antiszemitizmussal kapcsolatos esetek Ausztriában. Ezt jelzi a múlt heti grazi akció is, amit egy szíriai férfi követett el. Az előzetes letartóztatására váró férfi beismerte, hogy zsidógyűlölet vezette, továbbá homofóbia. Ez utóbbival magyarázta, hogy megrongálta a homoszexuális egyesület központját is. 

Ausztria regionális és országos politikusai egyöntetűen elítélték a merényletet és határozott fellépést ígértek az Izrael bírálatába bújtatott zsidóellenességgel szemben. A nagy szavak azonban nem pótolják a tetteket, amelyekre nagyon nagy szükség lenne. Grazban hagyományosan az országosnál népszerűbbek a szélsőjobboldali eszmék. Azon a rendőrállomáson, amely a zsinagóga védelme ügyében is illetékes, az elmúlt hónapokban náci mémek cseréltek gazdát, a holokauszton mulató viccekkel. A tréfák rendőrségen belüli forgalmazóját júliusban bíróság elé állították, ügye szeptemberben folytatódik. Egy Adolf nevet viselő rendőrkutya apropóján is otromba tréfálkozások folytak egyenruhás berkekben. 

Nemrég jelent meg a 2019-es évről szóló osztrák antiszemitizmus-jelentés, amely 550 bejelentett esetet regisztrált, azaz az ügyek száma több, mint megkétszereződött öt év alatt. Több gyűlöletkeltő akciót is regisztráltak. A tavalyi incidensek Bécsben észlelt eseteinek legnagyobb részét, 43 százalékát gyalázkodások tették ki, 38 százaléka pedig az interneten felbukkant becsmérlésekből állt. A történések 14 százaléka rongálásokra, falfirkálásokra terjedt ki, 18 esetben fenyegetéseket regisztráltak, hat alkalommal pedig dokumentált testi támadásokra került sor. 

 Az ideológiai háttért illetően a legtöbb esetben, 268 ügyben, szélsőjobboldali motivációk vezették a tetteseket, 31 esetben iszlamista indíttatást mutattak ki, 25 ügyben pedig baloldali eredetűek voltak az antiszemita támadások. A többi esetben ideológiamentes, afféle „rutin-zsidóellenességet” állapítottak meg, illetve tudatlanságot, amely a náci szimbólumokat, például a horogkeresztet iszlám eredetűnek tulajdonítja. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Fotó: Joan Villalon/Unsplash)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Emléktábla Domán István főrabbi tiszteletére
Megemlékezések
Ma van Kardos G. György író halálozási évfordulója
Tudomány
A tudomány és technológia találkozása a Tórával

Kommentek