Jelentősen nőtt az antiszemita esetek száma Ausztriában

2020. Augusztus 27. / 15:16


Jelentősen nőtt az antiszemita esetek száma Ausztriában

Nemrég jelent meg a 2019-es évről szóló osztrák antiszemitizmus-jelentés, amely 550 bejelentett esetet regisztrált, azaz az ügyek száma több, mint megkétszereződött öt év alatt. Több gyűlöletkeltő akciót is regisztráltak. A tavalyi incidensek Bécsben észlelt eseteinek legnagyobb részét, 43 százalékát gyalázkodások tették ki, 38 százaléka pedig az interneten felbukkant becsmérlésekből állt – írja mai számában a Népszava. 


Jelentősen megemelkedtek az antiszemitizmussal kapcsolatos esetek Ausztriában. Ezt jelzi a múlt heti grazi akció is, amit egy szíriai férfi követett el. Az előzetes letartóztatására váró férfi beismerte, hogy zsidógyűlölet vezette, továbbá homofóbia. Ez utóbbival magyarázta, hogy megrongálta a homoszexuális egyesület központját is. 

Ausztria regionális és országos politikusai egyöntetűen elítélték a merényletet és határozott fellépést ígértek az Izrael bírálatába bújtatott zsidóellenességgel szemben. A nagy szavak azonban nem pótolják a tetteket, amelyekre nagyon nagy szükség lenne. Grazban hagyományosan az országosnál népszerűbbek a szélsőjobboldali eszmék. Azon a rendőrállomáson, amely a zsinagóga védelme ügyében is illetékes, az elmúlt hónapokban náci mémek cseréltek gazdát, a holokauszton mulató viccekkel. A tréfák rendőrségen belüli forgalmazóját júliusban bíróság elé állították, ügye szeptemberben folytatódik. Egy Adolf nevet viselő rendőrkutya apropóján is otromba tréfálkozások folytak egyenruhás berkekben. 

Nemrég jelent meg a 2019-es évről szóló osztrák antiszemitizmus-jelentés, amely 550 bejelentett esetet regisztrált, azaz az ügyek száma több, mint megkétszereződött öt év alatt. Több gyűlöletkeltő akciót is regisztráltak. A tavalyi incidensek Bécsben észlelt eseteinek legnagyobb részét, 43 százalékát gyalázkodások tették ki, 38 százaléka pedig az interneten felbukkant becsmérlésekből állt. A történések 14 százaléka rongálásokra, falfirkálásokra terjedt ki, 18 esetben fenyegetéseket regisztráltak, hat alkalommal pedig dokumentált testi támadásokra került sor. 

 Az ideológiai háttért illetően a legtöbb esetben, 268 ügyben, szélsőjobboldali motivációk vezették a tetteseket, 31 esetben iszlamista indíttatást mutattak ki, 25 ügyben pedig baloldali eredetűek voltak az antiszemita támadások. A többi esetben ideológiamentes, afféle „rutin-zsidóellenességet” állapítottak meg, illetve tudatlanságot, amely a náci szimbólumokat, például a horogkeresztet iszlám eredetűnek tulajdonítja. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Fotó: Joan Villalon/Unsplash)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Varga Judit: Lelkünkben 600 ezer gyertya gyúl lángra
Koronavírus
Koronavírusos? Az izraeli okostelefonos app megmondja
Ünnepek
Rivlin elnök üzenete a függetlenség napjára

Kommentek