Intézményfejlesztéssel és múzeumpedagógiával az antiszemitizmus ellen

2020. Január 09. / 11:23


Intézményfejlesztéssel és múzeumpedagógiával az antiszemitizmus ellen

Andrew Cuomo New York-i kormányzó bejelentette, hogy javaslatot tesz a manhattani holokausztmúzeum bővítésére, továbbá felhívja az iskolák figyelmét, hogy látogassák meg diákjaikkal az intézményt. A New York állam székhelyén, Albanyban tartott állami fogadáson részt vett Chaim Rottenberg haszid rabbi is, akinek az otthonába bozótvágó késsel törtbe be múlt hónapban tört be egy ámokfutó Monsey-ban.


New York állam vezetése újévi fogadást tartott Albanyban, ahová meghívást kapott Chaim Rottenberg haszid rabbi (címlapképünkön), akinek a házában december végén öt embert sebesített meg egy macsétával egy azóta letartóztatott férfi. (Egy sérült állapota válságos.) 

A fogadásra meghívták Joseph Gluckot is, azt a zsidó férfit, akinek úgy sikerült megállítania a bozótvágó késsel hadonászó elkövetőt, hogy a fejéhez vágott egy dohányzóasztalt. Gluck hatalmas tapsot kapott a kormányzó által meghívott vendégektől.

„Soha nem fogom elfelejteni azt a horrorisztikus éjszakát. De azt sem fogom elfelejteni, hogy a támadás után folytathattuk hanuka csodájának ünneplését” – mondta az ünnepségen Chaim Rottenberg. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója beszédében azt mondta: „nincs helye a gyűlöletnek államunkban, ami pedig a Monsey-ban történteket illeti, nem engedjük, hogy még egyszer ilyesmi előforduljon”. Cuomo harcot ígért és programot hirdetett a növekvő antiszemitizmus ellen. Bejelentette, hogy fejleszteni fogják a Zsidó Örökség Múzeumát Manhattanban (Museum of Jewish Heritage), és arra kérte az iskolavezetőket, hogy vigyék el oda a diákjaikat. 

„Tanítsuk meg a gyermekeinknek, hogy mi az, amiért Amerika kiáll. Tanítsuk meg őket civil értékeink, sokszínű történelmünk, és a vallásszabadság fundamentumának tiszteletére” – mondta a kormányzó. 

(Címlapkép: 13 WHAM ABC)

(A JTA cikke nyomán.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből
2020. Augusztus 12. / 12:49

Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből

Kommentek