Heisler András: A Mazsihisznak egységesnek kell lennie

2021. Március 24. / 17:34


Heisler András: A Mazsihisznak egységesnek kell lennie

Arra koncentrálok és azon dolgozom, hogy együttműködés legyen a világi és a vallási vezetés között. A rengeteg méltatlan támadás közepette nagyon nehéz helyzetben van a Mazsihisz, most csak egy valamit lehet tenni: hogy a szervezet egységes marad – nyilatkozta Heisler András, a Szövetség elnöke ma a Heti TV-ben.


Interjút adott a Heti Tv Pirkadat című műsorában ma Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, aki többek között a Jerusalem Postban nemrég megjelent cikkéről, a Szövetség és a magyar kormány viszonyáról, a vírusjárvány alatt a magyar kormánytól kapott segítségnyújtásról, valamint a világi és a vallási vezetés kapcsolatáról beszélt. 

Mint mondta, a koronavírus-járvány közepette a Szeretetkórház kétszer is olyan helyzetben volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott konkrét támogatást, segítséget, de általánosan is elmondható, hogy nagyon komoly együttműködés van a magyar kormány és a Mazsihisz között a vírus elleni harcban is. E tények indokolták, hogy az egyik legjelentősebb izraeli lapban ismerje el a magyar kormány segítségét. Heisler András hozzátette: Ronald S.  Lauder, a Zsidó világkongresszus (WJC) elnöke is kiemelte a magyar kormány segítő, támogató közreműködését.

A Szövetség vezetője érintette a Mazsihisz világi vezetése és a Rabbitestület viszonyát is, amelynek kapcsán azt mondta: szerinte az igazi feszültség az utóbbi testületen belül van, ugyanakkor azt is kiemelte, a szervezet vezetőjeként arra koncentrál és azon dolgozik, hogy a világi és a vallási vezetés között együttműködés legyen. Ennek érdekében két héttel ezelőtt hívott össze beszélgetést a rabbik és a világi vezetés között. Az elnök szerint nagyon nehéz helyzetben van a Mazsihisz a rengeteg méltatlan támadás közepette, és – mint fogalmazott – ebben a helyzetben csak egy valamit lehet tenni: hogy a szervezet egységes marad.

A közelgő pészach kapcsán Heisler András azt mondta: a tavalyi évhez hasonlóan idén sem lesznek közösségi széderek, nem lesznek istentiszteletek. A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentje hetente ülésezik, ezeken az üléseken az elnök elmondása szerint minden alkalommal felmerül a nyitás kérdése, de a szakemberek véleménye  szerint egyelőre ez még korai, a közös imádkozásnak van kockázata.

A teljes szöveg ide kattintva olvasható el.

Forrás: Breuerpress.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek